Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Beregning af 120-dages reglen for deltidssygemeldte

NJORD Lawfirm
27/03/2018
155
Beregning af 120-dages reglen for deltidssygemeldte
NJORD Lawfirm logo

I en nylig afgørelse har Højesteret indført nye kriterier for beregning af 120-dages fraværsreglen for deltidssygemeldte medarbejdere. Ifølge de nye kriterier er det kun det faktiske sygefravær, der må medregnes, mens søn- og helligdage og andre arbejdsfrie dage ikke kan indgå i opgørelsen af de 120 sygedage som for fuldtidssygemeldte.Det følger af funktionærlovens § 5, stk. 2, at der i et ansættelsesforhold kan indgås en aftale om, at medarbejderen kan opsiges med et forkortet opsigelsesvarsel, hvis medarbejderen i en periode på 12 sammenhængende måneder har fået løn under sygdom i i alt 120 dage.

I den konkrete sag skulle Højesteret tage stilling til beregningen af de 120 sygedage, når der er tale om en deltidssygemelding.


Arbejdsfrie perioder blev medregnet i sygefraværet


Sagen omhandlede en funktionæransat medarbejder, der på grund af sin depressionslidelse var sygemeldt i en længere periode. Medarbejderen startede oprindeligt med at være deltidssygemeldt, men blev efter en periode fuldtidssygemeldt.

Den 29. november blev medarbejderen opsagt med henvisning til 120-dages reglen. Arbejdsgiveren havde opgjort de 120 dage således, at medarbejderens faktiske sygefravær blev sat i forhold til alle ugens dage. Sygefraværet var beregnet ud fra en gennemsnitsmetode, der indebar, at alle ugens dage var medregnet i fraværet, herunder søn- og helligdage og andre arbejdsfrie perioder.

Højesteret: Arbejdsfrie perioder skal ikke medregnes ved delvis sygemelding
Højesteret bekræftede først sin hidtidige retspraksis om beregning af 120 dage ved fuldtidssygemelding. Søn- og helligdage og andre arbejdsfrie perioder skal medregnes ved opgørelsen af sygefraværet, hvis en medarbejder bliver fuldtidssygemeldt umiddelbart før og efter de pågældende arbejdsfrie dage.

Om spørgsmålet hvorvidt den samme beregningsmetode kan anvendes, når der er tale om en deltidssygemelding, udtalte Højesteret, at der i opgørelsen ikke kan medregnes en ”skønnet fraværstid” for søn- og helligdage og andre arbejdsfrie perioder. Det er kun de dage, medarbejderen faktisk har været fraværende, der kan indgå i de 120 dage, uanset om sygefraværet er placeret som hele fraværsdage eller som fravær på en del af en eller flere ugentlige arbejdsdage.

Virksomhedens beregningsmetode var derfor ikke korrekt. Betingelserne for opsigelsen med forkortet varsel var således ikke opfyldt, hvorfor medarbejderen ikke kunne opsiges med henvisning til 120-dages reglen.


Afgørelsen viser, at …


En deltidssygemeldt medarbejders arbejdsfrie perioder, som søn- og helligdage, ikke skal medregnes i opgørelsen af de 120 sygedage. Det er kun de faktiske fraværsdage, der må medregnes i beregningen af sygedagene.

Højesterets afgørelse indebærer, at der i relation til deltidssygemeldte medarbejdere ikke må anvendes en såkaldt gennemsnitsmetode, hvor medarbejderens arbejdsfrie dage medregnes i opgørelsen af de 120 sygedage som en ”skønnet fraværstid”.

Det er således kun, når medarbejderen er fuldtidssygemeldt dagen før og efter en arbejdsfri periode, at de arbejdsfrie dage må indgå i opgørelsen af de 120 dage.

 

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 46.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted