Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Bekendtgørelse ændrer entreprenørers vilkår ved gravearbejde

WSCO Advokatpartnerselskab
25/01/2021
Bekendtgørelse ændrer entreprenørers vilkår ved gravearbejde
WSCO Advokatpartnerselskab logo
Desværre er det nyt for mange entreprenører, at det er overladt til ledningsejerne at fastsætte en nøjagtighedsklasse med afvigelser på op til 2,00 meter for nedgravede ledninger/kabler/rør. Det gør jord-arbejde mere besværligt, og det understøtter desværre en igangværende udvikling, hvor entreprenører oftere og oftere må supplere anmodninger via LER-registeret med yderligere henvendelser til ledningsejerne med henblik på at modtage tilstrækkelige ledningsoplysninger til at udføre det pågældende jordarbejde. Den udvikling er efter min vurdering stik i mod formålet med LER-loven.

Ledningsejerregisteret understøtter elektronisk fremsendelse af graveaktørens forespørgsel, således at ledningsejeren kan få oplysninger om gravearbejdets placering, tidsrum, omfang og art. Lednings-ejeren skal herefter fremsende nødvendige ledningsoplysninger til graveaktøren. Dette skal ske i et format, der giver graveaktøren tilstrækkelig information til at gravearbejdet kan planlægges og udføres, og det skal ske med et indhold og en kvalitet, så de er umiddelbart anvendelige ved gravearbejdet.


Med den bekendtgørelsen bestemmes det, at ledningsejeren fremover skal klassificere sine ledninger i en nøjagtighedsklasse, jf. § 37. Disse klasser kan være med afvigelser på mere end 2,00 meter, og det er vel at mærke op til hver enkelt ledningsejer at vurdere, hvilken nøjagtighedsklasse, der skal være gældende for ledningsejeren egne ledninger.


Bekendtgørelsen støtter dermed desværre en udvikling, hvor entreprenører oftere og oftere er nødsaget til at udbede sig yderligere oplysninger om ledningernes placering. Oplysninger, som kunne have været sendt efter første henvendelse via LER-registeret. Det må forventes at medføre dyrere og læn-gere projekterings- og udførelsesperioder, hvis en ledningsejer fremover oplyser en nøjagtigheds-klasse på mere end 2,0 meter. Dét er et skridt i den forkerte retning.


Nøjagtighedsklasserne – der i øvrigt spiller sammen med DS462 - kan bestemt være fornuftige og relevante. Historisk set har ledningsejerne dog begrundet sin manglende lyst, til at udlevere alle kend-te ledningsoplysninger, med ressourcehensyn. Jeg frygter derfor, at ledningsejerne – af ressource-hensyn – fremover vil angive nøjagtighedsklasser for hele grupper af ledningstyper, selvom dette ikke stemmer overens med den faktiske (u)nøjagtighed.


Det var formålet ved lovens ikrafttræden, at det skulle være hurtigere og lettere for graveaktørerne at modtage de nødvendige ledningsoplysninger. Dette gøres lettest, hvis graveaktøren kan nøjes med at spørge én gang. Der bør derfor – enten af Ministeren eller ved revisionen af DS462 – tydeligt fast-lægges krav til, at nøjagtighedsklasser anvendes korrekt og konkret. Hvis ikke, frygter jeg, at udviklingen fortsætter i den forkerte retning, og at entreprenørerne oftere og oftere må henvende sig til ledningsejeren flere gange for at modtage tilstrækkelige oplysninger til at arbejdet kan udføres. Det er stik i mod hensigten med LER-loven og Ler-registeret.


Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kender du forskellen på at leje og forpagte noget?
Kender du forskellen på at leje og forpagte noget?
03/09/2021
Fast ejendom og entreprise, Lejeret
Energiselskab måtte ikke beskære på landmands ejendom efter fortolkning af tinglyst servitut
Energiselskab måtte ikke beskære på landmands ejendom efter fortolkning af tinglyst servitut
13/08/2021
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift, Offentlig ret
Ansvar for anvendelsen af MgO-plader i byggeriet – seneste nyt
Ansvar for anvendelsen af MgO-plader i byggeriet – seneste nyt
10/08/2021
Fast ejendom og entreprise
Ny ejendomsskat for erhvervsejendomme
Ny ejendomsskat for erhvervsejendomme
10/08/2021
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Nye regler om førgennemgang - dette skal du være opmærksom på
Nye regler om førgennemgang - dette skal du være opmærksom på
06/08/2021
Fast ejendom og entreprise
Hvornår skal en skade anses som primær eller sekundær
Hvornår skal en skade anses som primær eller sekundær
21/06/2021
Forsikring og erstatning, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted