Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre vil gøre det mere attraktivt at investere i medarbejderaktier. Det fremgår af en række erhvervs- og iværksætterinitiativer, som parterne fremsatte den 12. november 2017.
De forbedrede vilkår begrundes i ønsket om at gøre det mere attraktivt for medarbejdere at investere i særligt nye, mindre virksomheder, der typisk ikke kan tilbyde høje lønninger, men derimod kan tilbyde ejerskab i virksomheden og dermed en del af den forventede fremtidige vækst. De forbedrede vilkår skal dog, med visse modifikationer, gælde for alle virksomheder uanset størrelse.
Parterne ønsker at hæve grænsen i ligningslovens § 7P fra 10 % til 20 % fra 1. januar 2018, så medarbejdere fremover kan modtage medarbejderaktier mv. til en værdi, der ikke overstiger 20 % af medarbejderens årsløn. Hertil er det forudsat, at 80% af virksomhedens medarbejdere tilbydes at deltage i aktielønsordningen. Virksomheden vil dog fortsat kunne tilbyde medarbejderaktier mv. til enkelte nøglemedarbejdere efter de nuværende regler i ligningslovens § 7P, dvs. op til 10 % af årslønnen, selvom 80 %-kravet ikke opfyldes.
Derudover ønsker parterne at hæve grænsen til 50 % for medarbejdere ansat i nye, mindre virksomheder. Det betyder, at medarbejdere i nye, mindre virksomheder kan modtage op til 50 % af deres vederlag i medarbejderaktier mv. og fortsat være skattepligtige efter de særligt gunstige skatteregler i ligningslovens § 7P. Her er det ikke et krav, at 80 % af virksomhedens medarbejdere tilbydes at deltage i ordningen. Ordningen forventes at træde i kraft tidligst i januar 2019, da den er målrettet visse virksomheder. EU-Kommissionen skal derfor - som udgangspunkt - godkende, at reglerne om statsstøtte er overholdt.
Ligningslovens § 7P trådte i kraft den 1. juli 2016 og medfører, at beskatning af medarbejderaktier aktieavancebeskattes på det tidspunkt, hvor medarbejderaktierne sælges.
Læs mere om ligningslovens § 7P
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →