Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Automatisk ombookingsystem anerkendt som rimelig forholdsregel

IUNO
18/01/2024
Automatisk ombookingsystem anerkendt som rimelig forholdsregel
IUNO logo
En gruppe flypassagerer ville ikke acceptere den ombooking, som var blevet foretaget af flyselskabets automatiske computersystem. Landsretten konstaterede, at søgesystemet var nået frem til, at der ikke var andre og bedre ombookingmuligheder. Flyselskabet havde derfor i kraft af sit ombookingsystem taget de rimelige forholdsregler, som er påkrævet efter forordning 261 / 2004.

Effektiv ombooking af passagerne

Passagererne skulle flyve fra Bukarest via Amsterdam til København. Flyet fra var blevet forsinket, og passagerne nåede derfor ikke deres forbindelse videre til København. Passagererne blev ombooket og ankom i København med en samlet forsinkelse på over tre timer. Derfor var de som udgangspunkt berettiget til kompensation efter forordning 261 / 2004.


Ombookingen blev foretaget af flyselskabets automatiske ombookingsystem. Systemet var designet til at finde den ombooking, som ville skabe mindst mulig forsinkelse for den enkelte flypassager. Søgesystemet inddrog blandt andet andre flyvninger til destinationen på samme dag, om der var ledige pladser på disse flyvninger, om der var mulighed for ombooking til omkringliggende lufthavne og hvad kundens ønsker var. Systemet tog både højde for flyselskabets egne flyvninger og for flyvninger med andre flyselskaber.

Landsretten uenig med byretten

Sagen startede ved Københavns Byret. Men byretten mente ikke, at det var nok, at flyselskabet havde brugt et automatisk system til at finde den hurtigst mulige ombooking for den pågældende passager.


Sagen blev derefter anket til Østre Landsret. Her havde tonen ændret sig betydeligt, da Landsretten vurderede, at flyselskabet via sit automatiske søgesystem havde taget alle rimelige forholdsregler.

IUNO mener

Afgørelsen bekræfter, at flyselskaber med fordel kan gøre brug af automatiske systemer i forbindelse med ombooking. Domstolene anerkender, at denne type systemer kan indgå i vurderingen af, om et flyselskab har truffet de rimelige forholdsregler, som er påkrævet ifølge forordning 261 / 2004. Dommen er på den måde i fin tråd med udbredelsen af kunstig intelligens i erhvervslivet.


IUNO anbefaler, at flyselskaber inddrager anvendelsen af ombookingsystemer i forbindelse med kompensationskrav i henhold til forordning 261 / 2004. Hvis ombookingsystemet fungerer efter hensigten, vil brugen af dette være tilstrækkeligt for, at flyselskabet kan løfte sin bevisbyrde for at have truffet de rimelige forholdsregler, der er krav om i forhold til ombooking af rejsen.


[Østre Landsrets dom af den 21. november 2023 i sag BS-6150/2023-OLR]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Voldgift i CMR-sager er tilladt
Voldgift i CMR-sager er tilladt
11/04/2023
Transportret, Retssager og voldgift
Blip, båt, det gik ikke så godt…
Blip, båt, det gik ikke så godt…
17/05/2023
Forsikring og erstatning, Transportret
Krav om europæisk rejsetilladelse fra 2024
Krav om europæisk rejsetilladelse fra 2024
30/05/2023
Transportret, Øvrige
Hvor mange relæer var skadet?
Hvor mange relæer var skadet?
07/06/2023
Transportret, Forsikring og erstatning
Ny retspraksis for Danmarks fortolkning af Cabotagereglerne har set dagens lys
Ny retspraksis for Danmarks fortolkning af Cabotagereglerne har set dagens lys
26/09/2023
Transportret
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
18/01/2024
Miljøret, Transportret, Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted