Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Arbejdsmangel

IUNO
28/12/2023
Arbejdsmangel
IUNO logo
Virksomheder skal overveje en række ting, før der bliver gennemført opsigelser på grund af arbejdsmangel. Den praktiske tilgang og hvilke rettigheder, der er i spil, varierer på tværs af Norden. Eksempelvis er det forskelligt, hvad medarbejdere har ret til i forhold til opsigelsesvarsler, lovbestemte fratrædelsesgodtgørelser, samt information- og høring. Derfor skal virksomheder gå forsigtigt til opgaven, når arbejdsmangel skal håndteres i Danmark, Norge og Sverige.

Virksomheder der overvejer at opsige medarbejdere, skal først og fremmest overveje grundlaget for opsigelsen. Hvis opsigelsen skyldes arbejdsmangel, skal virksomheder være parate til at kunne dokumentere årsagerne. En stilling kan blive overflødig som følge af arbejdsmangel, når det er nødvendigt at opsige én eller flere medarbejdere på grund af virksomhedens forhold. Årsager til arbejdsmangel kan være virksomhedens økonomiske vanskeligheder, nedlæggelse af en bestemt funktion eller en beslutning om nedlukning.


Et af de vigtigste spørgsmål er ofte udvælgelsen af de berørte medarbejdere, når opsigelser skyldes arbejdsmangel. I Danmark kan virksomheder som udgangspunkt frit vælge mellem medarbejderne ud fra ikke-diskriminerende kriterier forudsat, at medarbejderne ikke nyder en særlig beskyttelse. I Norge gælder der flere restriktioner. Her skal kriterierne også være objektive, og anciennitet skal ofte tages med som et kriterie. I Sverige er virksomheder omfattet af endnu flere restriktioner. Her gælder det såkaldte ”sidst ind, først ud”-princip, hvorefter de berørte medarbejdere bliver identificeret på en LIFO-liste med få undtagelser.


Udover udvælgelsesprocessen skal virksomheder også overveje, hvorvidt der gælder krav om information og høring i det enkelte land. I Danmark gælder der kun information og høringskrav i begrænsede situationer. I Norge er der altid et krav om individuelle diskussionsmøder forud for en opsigelse. I Sverige gælder der en høringspligt overfor fagforeningerne, når en medarbejder er medlem, eller hvis virksomheden er omfattet af en kollektiv overenskomst.

Medarbejderes rettigheder

Berørte medarbejdere har en række lovbestemte og kontraktlige rettigheder, som bliver udløst på opsigelsestidspunktet. Rettighederne varierer ofte på tværs af Norden. På trods af forskelle er der nogle fælles overvejelse, herunder:


  • Opsigelsesvarslets længde
  • Forholdet indtil fratrædelsestidspunktet (arbejde som sædvanligt, fritstilling, osv.)
  • Lovbestemte og/eller ekstraordinær fratrædelsesgodtgørelse
  • Ledige stillinger der kunne være relevante for berørte medarbejdere
  • Ret til jobsøgningshjælp
  • Ferie
  • Ansættelsesbevis
  • Ret til genansættelse (kun i Sverige og Norge)
  • Beskyttede medarbejdergrupper


Det er især vigtigt at identificere beskyttede medarbejdergrupper i forbindelse med udvælgelsen mellem flere medarbejdere. Beskyttede medarbejdergrupper er ikke de samme på tværs af Norden. Eksempelvis er medarbejdere på barsel beskyttede i Danmark, mens gruppen i Sverige og Norge kun har ret til en forsinket opsigelse.

IUNO mener

IUNO anbefaler, at virksomheder tager den nødvendige tid til at forberede sig, før der bliver gennemført en opsigelsesproces. Forberedelser bør indeholde et overblik over de individuelle rettigheder, udvælgelseskriterierne, årsagerne til arbejdsmanglen og dokumentationspakken. Den type forberedelser mindsker typisk risikoen for forsinkelser og kompensationskrav.


Det her nyhedsbrev er det fjerde i en serie af nyhedsbreve, der forklarer om omstruktureringer og afskedigelser i Norden. Du kan læse om misligholdelse her, underperformance her og ændring af ansættelsesvilkår her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted