Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Arbejdsgiver kunne lovligt opsige uddannelsesaftale

Delacour
19/09/2016
Arbejdsgiver kunne lovligt opsige uddannelsesaftale

Højesteret har i en ny afgørelse taget stilling til, om en arbejdsgiver lovligt kunne opsige en uddannelsesaftale, førend praktikforløbet overhovedet var begyndt.Om sagen

En uddannelsesaftale mellem en elev og arbejdsgiver kan ikke opsiges af aftalens parter (uopsigelighed).

Parterne kan dog indgå gensidig aftale om ophævelse af elevforholdet.

De første 3 måneder af praktiktiden betragtes dog som en prøvetid, hvori enhver af parterne kan opsige aftalen uden angivelse af grund og uden varsel.

I denne sag skulle Højesteret tage stilling til, om en arbejdsgiver lovligt kunne opsige uddannelsesaftalen efter mere end 3 måneders uddannelsesforløb, og førend praktikforløbet hos arbejdsgiveren overhovedet var begyndt.

Under sagen gjorde eleven principalt gældende, at opsigelsen var sket for sent, fordi uddannelsesforløbet skulle medregnes i prøvetiden, og subsidiært gældende, at opsigelsen var sket for tidlig, da opsigelsen tidligst kunne ske ved praktiktidens påbegyndelse.

Heroverfor gjorde arbejdsgiveren gældende, at det direkte fulgte af loven, at skoleophold ikke skulle medregnes i prøvetiden, og at arbejdsgiveren havde været berettiget til at opsige eleven under skoleperioden forud for praktiktiden.

Højesteret

Højesteret anførte indledningsvist, at det fremgår af erhvervsuddannelsesloven, at skoleophold ikke skal medregnes i prøvetiden på 3 måneder, og prøvetiden var derfor ikke udløbet på opsigelsestidspunktet.

Spørgsmålet for Højesteret var herefter, om arbejdsgiveren kunne opsige eleven forud for påbegyndelsen af praktiktiden, eller om opsigelse tidligst kunne ske på tidspunktet, hvor eleven skulle starte i praktik.

Højesteret fandt, blandt andet med henvisning til forarbejderne, at bestemmelsen måtte forstås således, at en uddannelsesaftale kunne opsiges under et skoleophold, der ligger forud for praktiktiden, og arbejdsgiveren havde derfor været berettiget til at opsige elevforholdet som sket.

DELACOUR bemærker

Det er nu endeligt fastslået, at skoleperioden ikke medregnes i prøvetiden, og at opsigelse kan ske inden eleven er påbegyndt praktikforløbet. Vi anbefaler, at en arbejdsgiver altid søger rådgivning ved opsigelse/ophævelse af elevforhold, da arbejdsgiveren kan blive pålagt høje erstatnings- og godtgørelseskrav, hvis der skønnes forkert.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Jurist - HR & Løn
Jobcenter Varde søger 1 jura studentermedhjælper (genopslag)
Funktionsleder til Indkøb og Jura
Uddannelsesjurist søges til Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Annoncér dit stillingsopslag her
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted