Komitéen for god Selskabsledelse har i dag offentliggjort Anbefalinger for aktivt Ejerskab, som er rettet mod danske institutionelle investorer, der har aktieinvesteringer i danske børsnoterede selskaber.
Anbefalingerne retter sig mod både kapitalejere og kapitalforvaltere og mod danske institutionelle investorer, som optræder i begge roller. Det gælder navnlig investeringsforeninger, forsikringsselskaber, pensionskasser, fondsmæglerselskaber og pengeinstitutter.
Komitéen for god Selskabsledelse har udarbejdet syv anbefalinger, som har til hensigt at fremme selskabernes langsigtede værdiskabelse og dermed bidrage til højst muligt langsigtet afkast til investorerne. Det er forhåbningen, at Anbefalingerne for god Selskabsledelse og Anbefalingerne for aktivt Ejerskab vil være gensidigt forstærkende i forhold til det fælles formål.
Anbefalingerne er – ligesom Anbefalingerne for god Selskabsledelse – “soft law” efter “følg eller forklar”-princippet. Udgangspunktet er, at investorerne kan vælge enten at følge en given anbefaling eller ikke at følge anbefalingen og i så fald forklare, hvorfor investoren har valgt anderledes, og hvordan investoren i stedet har indrettet sig. For at skabe den nødvendige gennemsigtighed, er der lagt op til, at investorerne forholder sig til hver enkelt anbefaling og oplyser, om de følger den pågældende anbefaling eller ej.
De syv anbefalinger omfatter følgende:
- Anbefaling 1: Politik for aktivt ejerskab
DET ANBEFALES, at institutionelle investorer offentliggør en politik for aktivt ejerskab i forbindelse med aktieinvesteringer i danske børsnoterede selskaber.
- Anbefaling 2: Overvågning og dialog
DET ANBEFALES, at institutionelle investorer overvåger og er i dialog med de selskaber, de investerer i, under behørig hensyntagen til investeringsstrategien og proportionalitetsprincippet.
- Anbefaling 3: Eskalering
DET ANBEFALES, at institutionelle investorer som del af politikken for aktivt ejerskab fastlægger hvordan de kan eskalere deres aktive ejerskab ud over den regelmæssige overvågning og dialog.
- Anbefaling 4: Samarbejde med andre investorer
DET ANBEFALES, at institutionelle investorer som en del af politikken for aktivt ejerskab forholder sig til hvordan de samarbejder med andre investorer med henblik på at opnå større effekt og gennemslagskraft
- Anbefaling 5: StemmepolitikDET ANBEFALES, at institutionelle investorer som en del af politikken for aktivt ejerskab vedtager en stemmepolitik og er villige til at oplyse, om og hvordan de har stemt.
- Anbefaling 6: Interessekonflikter
DET ANBEFALES, at politikken for aktivt ejerskab indeholder en beskrivelse af, hvordan interessekonflikter i relation til aktivt ejerskab identificeres og håndteres.
- Anbefaling 7: Rapportering
DET ANBEFALES, at institutionelle investorer mindst én gang årligt rapporterer om deres aktiviteter inden for aktivt ejerskab, herunder stemmeaktivitet.
Anbefalingerne kan findes
her.
Komitéen anbefaler, at investorerne udarbejder en årlig redegørelse om Anbefalingerne. Redegørelsen bør give et overordnet billede af, hvordan investoren forholder sig til Anbefalingerne om aktivt Ejerskab, og samtidig bør hver enkelt anbefaling gennemgås efter “følg eller forklar”-princippet. Komitéen anbefaler, at investor samler oplysningerne i en “Redegørelse for aktivt Ejerskab”, som offentliggøres enten i ledelsesberetningen i årsrapporten eller på investors hjemmeside. Det er Komiteens vurdering, at det kan bidrage til at synliggøre den enkelte investors indsats for aktivt ejerskab og skabe øget gennemsigtighed.
Anbefalingerne gælder fra den 1. januar 2017, og investorer med kalenderårsregnskab skal således afrapportere første gang i foråret 2018. Komitéen har oplyst, at den årligt vil følge op på afrapporteringerne med henblik på at identificere, på hvilke områder Anbefalingerne for aktivt Ejerskab enten ikke følger med udviklingen på området, eller hvor der er behov for at vejlede investorerne i arbejdet med aktivt ejerskab.