Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Amerikanske myndigheders krav på udlevering af data i EU

Kromann Reumert
28/06/2015
Amerikanske myndigheders krav på udlevering af data i EU
Kan de amerikanske myndigheder kræve din virksomheds persondata udleveret, selvom dataene befinder sig uden for de amerikanske grænser, f.eks. i EU? Svaret er endnu ikke endeligt afklaret, men indtil videre tyder det på, at svaret bliver et ja. Danske virksomheder skal dog være opmærksomme på en række persondataretlige begrænsninger, hvis de amerikanske myndigheder banker på døren, da virksomhederne ellers kan risikere at komme i klemme i forhold til den danske persondatalov.

HAR DIN VIRKSOMHED PLIGT TIL AT VIDEREGIVE PERSONOPLYSNINGER TIL ANKLAGEMYNDIGHEDEN I USA?
Den amerikanske anklagemyndighed er uden tvivl kendt for at gå effektivt til værks, og derfor er det måske ikke overraskende, at Microsoft i Irland er blevet dømt til at udlevere europæiske kundedata fra en server placeret Irland. Tvisten opstod, da anklagemyndigheden i New York krævede e-mails fra kunder udleveret af Microsoft, hvilket Microsoft nægtede under henvisning til, at dataene befandt sig på servere i Irland. Efter amerikansk ret kan myndighederne kræve dataene udleveret, selvom dataene befinder sig i et andet land, hvis blot et amerikansk firma har adgang til dataene. Men udlevering af dataene ville være i strid med den irske persondatalovgivning, hvorfor Microsoft nægtede at følge afgørelsen.

Sagen medførte så meget postyr i Irland, at den irske regering skrev en formel støtteerklæring til Microsoft. En række af de store cloud-udbydere har også meldt sig under fanen af Microsoft-støtter, da myndighedernes brug af lovgivningen indebærer, at cloud-udbydere, som operer i USA, er betydeligt mindre attraktive for kunder i andre lande, hvis de ikke kan tilbyde en "neutral" opbevaring af data.

Det forventes, at Microsoft vil gøre brug af sine appelmuligheder, og sagen er dermed endnu ikke et overstået kapitel.

Hvis din virksomhed bruger cloud-baserede løsninger fra amerikanske leverandører, opbevares eller tilgås dataene højst sandsynligt i USA. Dette vil også være tilfældet, hvis din virksomheds samarbejdspartnere, databehandlere eller koncernrelaterede selskaber behandler dine data i USA. I så fald kan I risikere at blive bedt om at udlevere personoplysninger til de amerikanske myndigheder. Udlevering bør dog aldrig ske uden indhentelse af forudgående rådgivning og – om nødvendigt – drøftelser med Datatilsynet.

SAMARBEJDSAFTALEN MELLEM ERHVERVSSTYRELSEN OG PUBLIC COMPANY ACCOUTING OVERSIGHT BOARD (PCAOB)
Et andet eksempel på en forespørgsel om udlevering af data til de amerikanske myndigheder er anmodninger fra det amerikanske revisortilsyn PCAOB. Tilsynet kan, både i forbindelse med en igangværende inspektion og via indlevering af de forskellige revisorerklæringer (de såkaldte Forms), efterspørge materiale eller forlange samtykke fra danske revisionsvirksomheder, der er registreret hos PCAOB. Det efterspurgte materiale kan indeholde personoplysninger, som revisionsvirksomhederne som dataansvarlige har ansvaret for, og revisionsvirksomhederne skal sikre, at materialet lovligt kan videregives til de amerikanske myndigheder. Som udgangspunkt kræver det, at virksomhederne forinden sorterer i, hvilke oplysninger PCAOB kan modtage.

I 2014 indgik Erhvervsstyrelsen en samarbejdsaftale med PCAOB om tilsynet med de danske revisionsvirksomheder, der er registreret hos PCAOB, og amerikanske revisionsvirksomheder der er registreret i Danmark. Efter samarbejdet er etableret, vil materialet ikke længere skulle afleveres direkte til PCAOB i forbindelse med en inspektion, men derimod til Erhvervsstyrelsen som derefter vil formidle materialet videre til PCAOB.

Virksomhederne skal dog fortsat være opmærksom på, at persondatalovgivningen skal overholdes, når personoplysningerne videregives til Erhvervsstyrelsen. Det kan nemlig ikke udelukkes, at PCAOB kan efterspørge personoplysninger, som efter dansk ret ikke lovligt kan videregives, og sådanne oplysninger vil heller ikke lovligt kunne videregives til Erhvervsstyrelsen. I denne sammenhæng er det nemlig uden betydning, at Erhvervsstyrelen vil sortere oplysningerne, inden de videregives til PCAOB.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nu kommer valgplakater op igen
Nu kommer valgplakater op igen
21/05/2024
Øvrige
Vegansk ret på menuen
Vegansk ret på menuen
21/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
28/05/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Vegansk patient blev ikke forskelsbehandlet under indlæggelser på Hvidovre Hospital
Vegansk patient blev ikke forskelsbehandlet under indlæggelser på Hvidovre Hospital
04/06/2024
EU-ret, Øvrige
Regeringen udgiver ny solcellestrategi
Regeringen udgiver ny solcellestrategi
04/06/2024
Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
11/06/2024
Retssager og voldgift, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted