Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Afgørelse om 15 %-reglen

DLA Piper
15/03/2016
184
Afgørelse om 15 %-reglen
DLA Piper logo
Højesteret tydeliggør, at SKAT skal acceptere 15 %-reglen ved generationsskifte af fast ejendom, men med modifikationer.

Højesteret har i en kendelse den 8. marts 2016 tydeliggjort, at der gælder en administrativ praksis, hvorefter SKAT ved arvudlæg af en fast ejendom fra et dødsbo skal acceptere en værdiansættelse inden for rammerne af plus/minus 15 % af den offentlige ejendomsvurdering, medmindre der foreligger særlige forhold.

I den foregående instans havde Vestre Landsret skabt usikkerhed om, hvorvidt SKAT var bundet af en sådan administrativ praksis, hvilket navnlig skyldtes, at Landsretten havde anvendt nogle meget generelle domspræmisser. Begge instanser kommer til det samme resultat - nemlig at værdiansættelsen i den konkrete sag kunne anfægtes af SKAT, men Højesteret fastslår i sine præmisser, at dette er undtagelsen, og Højesteret retter herved op på den usikkerhed, der blev skabt med Landsrettens kendelse. Højesteret tydeliggør, at 15%-reglen gælder som en hovedregel, men med visse undtagelser.

15%-reglen går ud på, at en fast ejendom kan overdrages til familiemedlemmer i forbindelse med arv eller i levende live til den senest offentlige ejendomsvurdering plus/minus 15 %. Ofte vil man med fordel kunne anvende den lave værdiansættelse ved generationsskifter, da gaveafgiften og eventuel ejendomsavancebeskatning herved minimeres. Også i dødsboer vil værdiansættelsesreglen kunne anvendes til at spare boafgift, men det forudsætter naturligvis, at arvingerne er enige herom. Reglen gælder ikke, såfremt den arving, der får udlagt den faste ejendom, kompenserer de andre arvinger med et arveafkald. Dette var netop situationen i Højesterets kendelse, og Højesteret anså en sådan aftalt skævdeling for at være et særligt forhold, der gav SKAT adgang til at kræve en sagkyndig vurdering.

15%-reglen forudsætter endvidere, at der ikke i forbindelse med bobehandlingen er blevet indhentet en sagkyndig vurdering. Foreligger der en sagkyndig vurdering, fanger bordet, og arvingerne kan ikke herefter vælge at få udlagt ejendommen efter 15%-reglen. Reglen gælder heller ikke, såfremt ejendommen videresælges inden indgivelse af boopgørelsen, eller såfremt der er foretaget forbedringer af ejendommen efter vurderingen. I sidstnævnte tilfælde skal forbedringsudgifterne tillægges. Såfremt ejendommen er købt til en højere pris, kort tid før den videreoverdrages, vil dette også kunne være et særligt forhold, der afskærer brug af 15%-reglen.

Endelig skal man være opmærksom på, at 15%-reglen heller ikke gælder, når der handles fast ejendom mellem interesseforbundne selskaber, herunder når en hovedaktionær handler med et selskab, som han kontrollerer.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst partner Claus Holberg.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
DLA Piper logo
København
Rådhuspladsen 4
1550 København V
33 34 00 00
denmark@dlapiper.com
Aarhus
DOKK1
Hack Kampmanns Plads 2, 3
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Beskatning af værdi af fri bil efter udløb af leasingperiode
Beskatning af værdi af fri bil efter udløb af leasingperiode
I dag
Skatte- og afgiftsret
Forældrekøb kan fortsat placeres i virksomheds­ordningen
Forældrekøb kan fortsat placeres i virksomheds­ordningen
I dag
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise
Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
25/11/2020
Skatte- og afgiftsret
Hvornår skal der betales registreringsafgift af bilens udstyr?
Hvornår skal der betales registreringsafgift af bilens udstyr?
24/11/2020
Skatte- og afgiftsret, Øvrige
Sverige indfører nye beskatnings­regler for arbejdsudleje
Sverige indfører nye beskatnings­regler for arbejdsudleje
24/11/2020
Skatte- og afgiftsret
COVID-19: Genåbning af låneordning og forlængelse af forhøjet loft på skattekontoen
COVID-19: Genåbning af låneordning og forlængelse af forhøjet loft på skattekontoen
11/11/2020
Øvrige, Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted