Den 14. november 2017 fremsatte regeringen lovforslag om ændring af planloven. Det indebærer, at klimatilpasning og sikring mod oversvømmelser og erosion bliver et fast tema i kommuneplanen. Sammenhæng med kommuneplanlægningen om oversvømmelser i andre kommuner skal desuden fremgå i redegørelsen for kommuneplanen.
Ændringsforslaget ligger i forlængelse af regeringens tidligere fremsatte initiativer på kyst- og klimaområdet, der samlet skal imødegå de negative konsekvenser forbundet med kysterosion og klimapåvirkninger.
Ifølge lovforslaget skal kommuneplaner fremover indeholde retningslinjer for udpegning af områder, der kan blive udsat for oversvømmelse eller erosion. Derudover skal kommunalbestyrelserne i kommuneplanen og lokalplanen sikre, at der bliver lavet retningslinjer og bestemmelser om etablering af afværgeforanstaltninger til sikring mod oversvømmelse eller erosion ved planlægning af byudvikling, særlige tekniske anlæg, ændret arealanvendelse mv. i de udpegede områder.
Sammenhængen med kommuneplanlægningen i andre kommuner, hvad angår de nævnte afværgeforanstaltninger, skal fremover fremgå i den tilhørende redegørelse for kommuneplanen.
Som et sidste element vil lokalplanpligten fremover kunne fraviges, hvis tilvejebringelsen af en lokalplan vil forsinke processen med etablering af kystbeskyttelsesanlæg væsentligt, og hvis der i øvrigt foreligger særlige omstændigheder, der gør at forsinkelsen vil få en væsentlig negativ betydning.
Ud over ovenstående ændringsforslag, ønsker regeringen også, at beslutningskompetencen for etablering af kystbeskyttelsesanlæg skal samles hos kommunerne i stedet for den nuværende ordning, hvor kompetencen er delt med Kystdirektoratet. Regeringen planlægger at fremsætte lovforslaget i februar 2018.
Læs lovforslaget her
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →