Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ændring i reglerne om tilladelse til gravearbejder

Bech Bruun
13/08/2018
Ændring i reglerne om tilladelse til gravearbejder
Den nye gravebekendtgørelse trådte i kraft den 1. juli 2018 , hvilket bl.a. betyder, at gravearbejde i nogle tilfælde kan udføres uden tilladelse fra den pågældende kommune. Reglerne letter den kommunale administration, men synes at være noget vidtgående i forhold til den private ejendomsret.


Formålet med gravebekendtgørelsen er at lette administrationen ved gravearbejder på offentlige veje og private fællesveje i byzoner. Den nye bekendtgørelse giver kommunerne mulighed for at indføre en efteranmeldelsesordning, der medfører, at mindre og korterevarende gravearbejde kan påbegyndes uden en forudgående tilladelse. Dette kommer til at betyde, at hvis gravearbejdet er kortvarigt, dvs. under 48 timer og er 10 gange 2 meter, kan det påbegyndes uden sagsbehandling. Der er dog fortsat et krav om, at Ledningsejerregistret (LER) skal undersøges.

Hvis en kommune beslutter at vedtage en sådan efteranmeldelsesordning, indebærer dette, at ledningsejeren pålægges det økonomiske ansvar for, at gravearbejdet ikke er i konflikt med ikkeudnyttede tilladelser til at råde over vejarealet eller tilladelser til at etablere adgange til vejen. Kommunen skal være opmærksom på, at hvis 2/3-dele af de vedligeholdelsespligtige grundejere ønsker det, kan de bede kommunen om at tage den private fællesvej af listen over veje med efteranmeldelsesordning.


Bech-Bruuns kommentarer


Bekendtgørelsen er på mange måder nyskabende. For det første giver bekendtgørelsen en kommune mulighed for at pålægge en privat part (ledningsejeren) det økonomiske ansvar for, at den undersøgelsesproces, som kommunen normalt ville foretage, sker korrekt. I realiteten kan ledningsejeren kun finde ud af, om der er givet andre råd eller adgangstilladelser, der konflikter med det ønskede gravearbejde, ved at tage kontakt til kommunen. I det lys virker reglen meningsløs.

For det andet synes den nye bekendtgørelse vidtgående i forhold til hensynet til privat ejendomsret, fordi det med indførelsen af en efteranmeldelsesordning på private fællesveje, er muligt at grave i tredjemands ejendom (vejejeren) uden en forudgående høring.
Som det er i dag, vil vejejeren altid blive partshørt forud for kommunens udstedelse af en gravetilladelse på private fællesveje. Det forekommer, efter vores opfattelse, betænkeligt, at der ikke sker en  orientering af vejejeren eller grundejeren inden en opgravning. Hvis kommunen ikke varsler at netop deres vej er på listen, har vejejeren/de vedligeholdelsespligtige grundejere ingen mulighed for at vide dette, før de står med en opgravning.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted