Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ægtefællers økonomiske forhold – Nyt lovforslag er fremsat

Delacour
24/05/2017
Ægtefællers økonomiske forhold – Nyt lovforslag er fremsat

Den 29. marts 2017 fremsatte Børne- og Socialministeren forslag til lov om ægtefællers økonomiske forhold, med det formål at modernisere lov om ægteskabets retsvirkninger (Retsvirkningsloven).


Retsvirkningsloven stammer helt tilbage fra 1925, og både samfund samt familieformer har ændret sig meget siden da. I 2015 fremkom Retsvirkningslovsudvalget derfor med en betænkning om modernisering af loven, og på baggrund heraf har ministeren nu fremsat forsalg til lov om ægtefællers økonomiske forhold.

I følge den nuværende retsvirkningslov har ægtefæller som udgangspunkt fælleseje. Det betyder, at ægtefællernes formue deles lige ved ægteskabets opløsning, medmindre ægtefællerne har aftalt andet. Denne ligedelingsordning bevares i det nye lovforslag til lov om ægtefællers økonomiske forhold. Endvidere er bestemmelsen om skævdeling af formuen i kortvarige ægteskaber foreslået bevaret. Denne bestemmelse indebærer, at såfremt den ene ægtefælle har bragt størstedelen af den samlede formue ind i ægteskabet eller erhvervet størstedelen af formuen, så kan denne ægtefælle også helt eller delvist beholde værdien af den indbragte formue.

Det fremgår endvidere af lovforslaget, at de eksisterende særejeformer (fuldstændig særeje, skilsmissesæreje og kombinationssæreje) bevares. Ægtefæller vil derfor fortsat have mulighed for at aftale den formueordning, som passer dem bedst. Det er dog foreslået, at særejebestemmelserne skal udvides, så det bliver muligt at aftale sumsæreje og sumdeling. Med sumsæreje kan det aftales, at en bestemt sum af formuen, eksempelvis kr. 500.000,00, skal være skilsmissesæreje, mens resten af formuen skal indgå i ligedelingen. Med sumdeling kan det aftales, at alt, hvad ægtefællerne ejer eller senere erhverver, skal være fuldstændig særeje, men at en del af formuen, eksempelvis kr. 500.000,00, skal være fælleseje og derfor indgå i ligedelingen. Både sumsæreje og sumdeling skal kunne inflationssikres, og sumdeling skal desuden kunne forhøjes med et årligt beløb eller en procentsats. Det er endvidere foreslået, at særejebestemmelserne skal suppleres af en bestemmelse om, at det skal være muligt at aftale, at særeje bestemt af en arvelader eller en gavegiver helt eller delvist skal være en anden form for særeje. En sådan aftale vil dog kun være gyldig, hvis den er i overensstemmelse med arveladers eller gavegivers bestemmelser om særeje.

Gaver mellem ægtefæller skal i dag overdrages ved ægtepagt for at opnå gyldighed. Dette krav ophæves i det nye lovforslag, og gaver mellem ægtefæller kan, i følge lovsforslaget, frit ydes, og altså uden formkravet om ægtepagt. Ændringen begrundes med, at det ikke er rimeligt, at den ægtefælle, der har givet en gave, flere år senere kan kræve den tilbage, hvis gaven ikke er overdraget ved ægtepagt. Herudover udvides muligheden for at omstøde gaver givet mellem ægtefæller. Denne mulighed placeres i konkursloven, og der vil derfor på sigt ske en udvidelse af den nugældende § 64 i konkursloven.

Lovforslaget vil, såfremt det bliver vedtaget, træde i kraft den 1. januar 2018.

Har ovenstående givet anledning til spørgsmål, eller har du spørgsmål til ægtefællers økonomiske forhold i øvrigt, kan du kontakte advokat Stefan W. von Fintel, svf@delacour.dk, som har mange års erfaring inden for dette område.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted