Kapitalselskaber, der endnu ikke har registreret legale ejere i Erhvervsstyrelsens IT-system, risikerer tvangsopløsning. Som led i Erhvervsstyrelsens informationsindsats med henblik på at få selskaberne til at registrere deres ejerforhold, vil Erhvervsstyrelsen i den kommende tid udsende påmindelsesbreve til de selskaber, der endnu ikke har registreret deres ejerforhold. Selskaber, der sidder denne påmindelse overhørig, vil i sidste ende blive tvangsopløst.
Den 1. december 2016 vedtog Folketinget en lov om ændring af selskabsloven og årsregnskabsloven, der giver Erhvervsstyrelsen mulighed for at tvangsopløse selskaber, der ikke registrerer legale ejere. Ændringen trådte i kraft den 1. januar 2017.
Ved etablering af et kapitalselskab skal der foretages en registrering af de af selskabets kapitalejere, som besidder betydelige kapitalandele. Har selskabet ingen kapitalejere, der besidder sådanne betydelige kapitalandele, skal denne oplysning i stedet registreres. ”Betydelige kapitalandele” er i denne sammenhæng 5 procent eller mere af selskabets kapitalandele eller stemmerettigheder.
For eksisterende selskaber skal ændringer i allerede registrerede besiddelsesforhold, der bevirker, at grænserne på 5, 10, 15, 20, 25, 50, 90 eller 100 procent og grænserne på 1/3 eller 2/3 af stemmerettighederne eller selskabskapitalen nås eller ikke længere er nået, ligeledes meddeles selskabet og registreres.
Baggrund for registreringspligten
Baggrunden for reglerne om registrering af selskabers ejerforhold er at skabe større åbenhed og gennemsigtighed om ejerskabet af danske selskaber og modvirke økonomisk kriminalitet, herunder skatteunddragelse og hvidvask.
Procedure og sanktioner
I den kommende tid vil Erhvervsstyrelsen rette henvendelse til hvert enkelt selskab, som på nuværende tidspunkt ikke har registreret ejeroplysninger, og gøre selskabet opmærksom på lovkravene. Såfremt selskabet ikke har registreret ejeroplysninger inden udløbet af fristen i påmindelsesbrevet, vil Erhvervsstyrelsen uden yderligere varsel påbegynde tvangsopløsningsprocessen.
Tvangsopløsningsprocessen indledes med et sidste varselsbrev til selskabet, hvori Erhvervsstyrelsen meddeler en ultimativ frist for registrering af de krævede oplysninger. Er registreringen ikke sket inden udløbet af fristen, vil Erhvervsstyrelsen herefter uden yderligere varsel anmode skifteretten om at tvangsopløse selskabet.
Erhvervsstyrelsens nyhed
Erhvervsstyrelsens nyhed af den 20. april 2017
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →