Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Adgang til oplysninger i e-journaler

Bird & Bird
08/03/2015
Adgang til oplysninger i e-journaler
E-journaler indeholder oplysninger af meget personlig karakter og er beskyttet i henhold til Persondataloven. Adgangen til oplysninger i e-journaler er ligeledes reguleret af bestemmelser i Sundhedsloven, hvis regler har forrang frem for reglerne i Persondataloven. De i lovgivningen indeholdte restriktioner skal være med til at sikre, at personoplysningerne i e-journalerne behandles på en forsvarlig måde og ikke spredes til eller tilgås af uvedkommende personer.

I to af hinanden uafhængige sager er der dog sket brud på reglerne, hvilket har resulteret i, at personoplysninger er blevet tilgået i videre omfang, end hvad der er lovligt. Sagerne omhandler henholdsvis en politianmeldelse af en privatpraktiserende speciallæge og en afgørelse fra Datatilsynet, hvori der udtales kritik af en regions system for adgang til e-journaler. Begge sager er behandlet i henhold til Sundhedsloven, hvoraf det følger, at loven fastsætter de krav til sundhedsvæsnet, som skal være med til at sikre respekten for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse.

I sagen vedrørende den privatpraktiserende speciallæge havde speciallægen været inde og kigge på to e-journaler, uden at det klart fremgik, hvad formålet var. E-journalerne tilhørte ikke patienter ved den pågældende speciallæge, men derimod to af den privatpraktiserende speciallæges ansatte, hvoraf den ene var under opsigelse og sygemeldt, og derfor var der fratrædelsesforhandlinger. Den berørte sygeplejerske frygtede, at speciallægen søgte efter oplysninger i hendes patientjournal, som kunne bruges mod hende i disse fratrædelsesforhandlinger.

Sundhedsloven bestemmer, at man som privatpraktiserende speciallæge eller anden sundhedsperson må indhente patientoplysninger, når det er nødvendigt og i forbindelse med aktuel behandling af patienten. De oplysninger, som herefter må indhentes, er oplysninger om helbredsforhold, private forhold og andre fortrolige oplysninger i forbindelse med selve behandlingen. Der gælder således et almindeligt krav om saglighed og nødvendighed i forbindelse med opslag i e-journaler. Disse krav var i den pågældende sag ikke overholdt.

I en anden sag, en afgørelse fra Datatilsynet på et tilsvarende område, blev der udtalt kritik af måden, hvorpå man i den pågældende region kan tilgå e-journalerne. Systemet er indrettet således, at alle personalegrupper kan tilgå oplysningerne om patienter, som har modtaget behandling uden nogen form for begrænsning på tværs af regionens behandlingssteder. Dette er i strid med både Sundhedsloven og Persondataloven, hvor Sundhedsloven bl.a. bestemmer, at patienten, hvis e-journal man tilgår, skal være i behandling det samme sted, som sundhedspersonen arbejder.

Der er ingen bestemmelser i Sundhedsloven, som direkte fastslår, at man ikke må foretage opslag i e-journaler, medmindre man har en saglig grund hertil. Det fremgår derimod af Persondataloven, at indsamling og behandling af personoplysninger skal være baseret på udtrykkeligt angivne og saglige formål, ligesom det fremgår af Forvaltningsloven, at offentligt sundhedspersonale ikke må skaffe sig viden om fortrolige oplysninger, som ikke er nødvendig for udførelsen af deres respektive opgaver.

Afgørelsen fra Datatilsynet kan findes her, og artiklen om Sundhedsstyrelsens politianmeldelse kan findes her.




 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Engagerede og digitalt orienterede jurister med interesse for selskabskontrol
Legal Counsel
Udbudsspecialist med erfaring inden for lægemidler
Erfaren jurist eller advokat til spændende job i luftfart
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på i ovenstående video.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted