Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Adgang til oplysninger i e-journaler

Bird & Bird
08/03/2015
213
Adgang til oplysninger i e-journaler
Bird & Bird logo
E-journaler indeholder oplysninger af meget personlig karakter og er beskyttet i henhold til Persondataloven. Adgangen til oplysninger i e-journaler er ligeledes reguleret af bestemmelser i Sundhedsloven, hvis regler har forrang frem for reglerne i Persondataloven. De i lovgivningen indeholdte restriktioner skal være med til at sikre, at personoplysningerne i e-journalerne behandles på en forsvarlig måde og ikke spredes til eller tilgås af uvedkommende personer.

I to af hinanden uafhængige sager er der dog sket brud på reglerne, hvilket har resulteret i, at personoplysninger er blevet tilgået i videre omfang, end hvad der er lovligt. Sagerne omhandler henholdsvis en politianmeldelse af en privatpraktiserende speciallæge og en afgørelse fra Datatilsynet, hvori der udtales kritik af en regions system for adgang til e-journaler. Begge sager er behandlet i henhold til Sundhedsloven, hvoraf det følger, at loven fastsætter de krav til sundhedsvæsnet, som skal være med til at sikre respekten for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse.

I sagen vedrørende den privatpraktiserende speciallæge havde speciallægen været inde og kigge på to e-journaler, uden at det klart fremgik, hvad formålet var. E-journalerne tilhørte ikke patienter ved den pågældende speciallæge, men derimod to af den privatpraktiserende speciallæges ansatte, hvoraf den ene var under opsigelse og sygemeldt, og derfor var der fratrædelsesforhandlinger. Den berørte sygeplejerske frygtede, at speciallægen søgte efter oplysninger i hendes patientjournal, som kunne bruges mod hende i disse fratrædelsesforhandlinger.

Sundhedsloven bestemmer, at man som privatpraktiserende speciallæge eller anden sundhedsperson må indhente patientoplysninger, når det er nødvendigt og i forbindelse med aktuel behandling af patienten. De oplysninger, som herefter må indhentes, er oplysninger om helbredsforhold, private forhold og andre fortrolige oplysninger i forbindelse med selve behandlingen. Der gælder således et almindeligt krav om saglighed og nødvendighed i forbindelse med opslag i e-journaler. Disse krav var i den pågældende sag ikke overholdt.

I en anden sag, en afgørelse fra Datatilsynet på et tilsvarende område, blev der udtalt kritik af måden, hvorpå man i den pågældende region kan tilgå e-journalerne. Systemet er indrettet således, at alle personalegrupper kan tilgå oplysningerne om patienter, som har modtaget behandling uden nogen form for begrænsning på tværs af regionens behandlingssteder. Dette er i strid med både Sundhedsloven og Persondataloven, hvor Sundhedsloven bl.a. bestemmer, at patienten, hvis e-journal man tilgår, skal være i behandling det samme sted, som sundhedspersonen arbejder.

Der er ingen bestemmelser i Sundhedsloven, som direkte fastslår, at man ikke må foretage opslag i e-journaler, medmindre man har en saglig grund hertil. Det fremgår derimod af Persondataloven, at indsamling og behandling af personoplysninger skal være baseret på udtrykkeligt angivne og saglige formål, ligesom det fremgår af Forvaltningsloven, at offentligt sundhedspersonale ikke må skaffe sig viden om fortrolige oplysninger, som ikke er nødvendig for udførelsen af deres respektive opgaver.

Afgørelsen fra Datatilsynet kan findes her, og artiklen om Sundhedsstyrelsens politianmeldelse kan findes her.




 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny guide om udfyldelse af ESPD
Ny guide om udfyldelse af ESPD
10/09/2020
Udbud
Ulovlig forhandling af tilbudspriser som følge af SKI's udbudsmodel
Ulovlig forhandling af tilbudspriser som følge af SKI's udbudsmodel
10/09/2020
Udbud
Klagenævnet har endnu en gang givet en ordregiver en ”bøde” og forlangt en indgået kontrakt ophævet.
Klagenævnet har endnu en gang givet en ordregiver en ”bøde” og forlangt en indgået kontrakt ophævet.
27/08/2020
Udbud
Indsigt i andres tilbud – bliver det en utilbørlig fordel?
Indsigt i andres tilbud – bliver det en utilbørlig fordel?
26/08/2020
Udbud
Egnet pointmodel på trods af tildeling af negative point
Egnet pointmodel på trods af tildeling af negative point
14/08/2020
Udbud
Klagenævnets årsberetning 2019: Tilbageblik på “klagernes år”
Klagenævnets årsberetning 2019: Tilbageblik på “klagernes år”
14/08/2020
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted