Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

22 diskoteker har fået bøder for kartelsamarbejde

Focus Advokater
28/01/2022
22 diskoteker har fået bøder for kartelsamarbejde
Focus Advokater logo
De 22 diskoteker havde indgået aftaler om ikke at åbne filialer i hinandens byer eller inden for en radius af 20 kilometer fra hinanden. Det er første gang, at Konkurrencerådet selv udsteder bødeforlæg til virksomheder, som følge af det nye civile bødesystem. Få her et indblik i sagen, reglerne og hvad virksomheder, der indgår indkøbssamarbejde, skal være særligt opmærksomme på.

Sagen

Diskotekerne er alle medlemmer og ejere af NOX Network ApS, som er et landsdækkende indkøbssamarbejde mellem diskoteker primært beliggende i Jylland, men også enkelte på Fyn. I indkøbssamarbejdet havde medlemmerne indgået aftaler om ikke at åbne filialer i hinandens byer eller inden for en radius af 20 kilometer fra hinanden og havde dermed aftalt at opdele markeder.


Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har behandlet sagen som et markedsdelingskartel, hvor diskotekerne betragtes som hinandens konkurrenter; som minimum potentielle konkurrenter, på trods af mere end 300 km afstand mellem diskoteker i de geografiske yderpunkter. Sagen viser, at geografiske beskyttelsesområder i ellers lovlige indkøbsaftaler mellem virksomheder, der er aktive på samme produktmarked, kan betragtes som markedsdelingskarteller, selvom virksomheder ikke nødvendigvis er aktive på samme geografiske marked.


Overtrædelserne har fundet sted i forskellige perioder, hvoraf den korteste har varet et år og ni måneder og den længste har varet i 15 år og ti måneder.

Virksomhederne har fået bøder på mellem kr. 28.000 og kr. 278.000. Bøderne er fastsat på baggrund af overtrædelsernes grovhed, varighed og virksomhedernes omsætning. Der er tale om meget lave bødestraffe sammenlignet med tidligere praksis for lignende overtrædelser af konkurrenceloven. Det meget lave bødeniveau skyldes, at bøder for konkurrencelovsovertrædelser maksimalt kan udgøre 10% af virksomhedens samlede omsætning i foregående år. I sagerne her er bøder vedtaget i 2021 og således beregnet ud fra omsætningen i 2020, hvor diskotekerne har været ramt af nedlukninger det meste af året på grund af Covid-19. Desuden har det været en formildende omstændighed ved fastsættelsen af bøderne, at alle virksomhederne selv har medvirket til at opklare sagerne.

 

Det er første gang, at Konkurrencerådet selv har udstedt bødeforlæg til virksomheder, som følge af det nye civile bødesystem, der trådte i kraft med ændringerne til konkurrenceloven den 4. marts 2021. Det er med lovændringen også Konkurrencerådet selv, der fremadrettet vil indbringe sager om udmåling af bøder for domstolene.

 

Regelgrundlaget

Konkurrenceloven forbyder aftaler mellem virksomheder, der enten har til formål eller til følge at begrænse konkurrencen. En aftale mellem faktiske eller potentielle konkurrenter om at opdele markeder anses for at have til formål at begrænse konkurrencen.


Focus Advokater bemærker

Som virksomhed, der indgår i et indkøbssamarbejde, skal man være særligt opmærksom på, hvilke aftaler man indgår med øvrige medlemmer, fordi de samtidig er potentielt konkurrerende virksomheder. Sagen her viser desuden, at man kan være potentielle konkurrenter, blot man er aktive på samme produktmarked, selvom der geografisk er stor afstand mellem to virksomheder. De potentielt ulovlige forhold er ikke blot opdeling af markeder, men også aftaler om fastsættelse af priser, kundedeling mv., og man bør generelt undgå drøftelser af sådanne emner. Derudover er det vigtigt altid at overveje om en udveksling af informationer mellem aktuelle eller potentielle konkurrenter kan have til formål eller til følge at begrænse konkurrencen.


​Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressemeddelelser fra henholdsvis december 2021 og januar 2022 kan findes her og her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Focus Advokater logo
Odense
Cortex Park Vest 3
5230 Odense M
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kommune får indskærpelse fra Konkurrence- og forbrugerstyrelsen over mulig konkurrenceforvridende støtte
Kommune får indskærpelse fra Konkurrence- og forbrugerstyrelsen over mulig konkurrenceforvridende støtte
17/05/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Frankrig anvender Towercast-doktrinen og undersøger fusion under tærskelværdierne
Frankrig anvender Towercast-doktrinen og undersøger fusion under tærskelværdierne
03/06/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
04/06/2024
Konkurrenceret
Ny konkurrencelov vedtaget: Nu indføres call-in regel for fusioner under tærskelværdierne
Ny konkurrencelov vedtaget: Nu indføres call-in regel for fusioner under tærskelværdierne
06/06/2024
Konkurrenceret
Sø- og Handelsretten tager stilling til tøjforhandleres informationsudveksling
Sø- og Handelsretten tager stilling til tøjforhandleres informationsudveksling
11/06/2024
Konkurrenceret
Del 1: Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
Del 1: Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
13/06/2024
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted