Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ventilator i modvind

Ventilator i modvind
IUNO logo
Under en vejtransport blæste et ventilationssystem af en lastbil på grund af kraftigt blæsevejr. Der blev rejst krav mod transportøren, og Sø- og Handelsretten skulle svare på spørgsmålet: er transportøren ansvarlig for skaden, når godsets producent havde vejledt om, hvordan det skulle surres fast til lastbilen?

En transportør skulle transportere nogle ventilationsaggregater fra Aalborg til Holstebro for et entreprenørfirma. På dagen for transporten blæste det kraftigt, og under transporten blev et af aggregaterne blæst af vognen og beskadiget. Entreprenørfirmaets forsikringsselskab, dækkede skaden og rettede krav mod transportøren. Forsikringsselskabet mente, at transportøren havde handlet uagtsomt og på den måde forvoldt skaden.


Temaerne i sagen var for det første, om transportøren burde have fastgjort godset på en mere forsvarlig måde så det var blevet undgået, at det blæste af vognen. Chaufføren var blevet instrueret i, hvordan han skulle fastgøre godset af producentens medarbejdere. Chaufføren havde her fået at vide, at godset ikke kunne blive surret bedre fast, da det så ville blive beskadiget. Og for det andet om transportøren havde handlet uforsvarligt ved overhovedet at foretage transporten, når det blæste med vindstyrke af hård kuling.


Transportøren havde også henvist til CMR-loven på regningen for transporten og 3 andre regninger, som var sendt til entreprenørfirmaet og derfor skulle retten også tage stilling til, om transportøren – hvis han var ansvarlig – kunne begrænse ansvaret efter denne lov.


En skønsmand udtalte, at ventilationsaggregaterne ikke var surret fagmæssigt, og at dette havde været muligt. Han mente også, at transporten skulle have været aflyst pga. vejret.


Chaufførens ansvar

Retten kom frem til, at godset ikke var surret korrekt til transport og at var derfor, det blev blæst af og blev beskadiget. Da det kunne være surret bedre uden at blive skadet og transporten skulle have været aflyst, var transportøren ansvarlig. Dette gjaldt selvom chaufføren var blevet instrueret i, hvordan godset skulle sikres af producenten. Transportøren havde ansvaret for, at godset blev sikret forsvarligt.


Retten kom frem til, at referencen til CMR-loven i fakturaerne ikke kunne medføre, at CMR-loven var vedtaget mellem parterne. Derfor skulle sagen vurderes ud fra de almindelige regler om erstatningsansvar, og der var fuldt ansvar for transportøren.


IUNO mener

Vi ser ofte, at der opstår diskussion om ansvaret, når chaufføren og afsenders folk hjælpes ad med at læsse, surre og sikre, eller når afsender advarer imod bestemte surringer af hensyn til godset. Tommelfingerreglen er, at det er chaufføren der har ansvaret for, at godset er sikret til transport og at transporten kan gennemføres sikkert. Det bekræfter denne dom. Transportører og vognmænd bør sikre sig, at chaufførerne ved dette og ikke forlader sig på afsenders instrukser.


[Sø- og Handelsrettens dom af den 16. maj 2022 i sag BS-4153/2019-SHR]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Typiske fejl ved skift af forsikringsselskab
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted