Den amerikanske telemyndighed, FCC, har for nyligt vedtaget et nyt regelsæt, der betyder, at internetudbydere skal sikre ens hastighed for alle hjemmesiders data. Dermed er det ikke længere muligt for internetudbydere at tilbyde øget hastighed til virksomheder, der ellers er villige til at betale ekstra for dette, på bekostning af andre.
Som vi tidligere har beskrevet, så har "det frie internet" været under pres i USA. På den ene side har internetudbydere ønsket at kunne differentiere hastigheden for overførsel af data fra hjemmesider, mens IT-industrien og indholdsudbydere har ønsket at sikre lige vilkår for alle, og dermed undgå diskrimination, ulige konkurrence og mulige prisstigninger for enkelte indholdsudbydere.
Foreløbig sejr for indholdsudbyderne
Telemyndigheden har nu sat et foreløbigt punktum, og besluttet at beskytte det frie internet med en regulering, der lægger bånd på internetudbydernes mulighed for at differentiere deres ydelser.
Helt konkret betyder den nye regulering, at internetudbyder ikke må:
- Blokere for lovlige sider eller applikationer
- Sænke hastigheden for enkelte hjemmesider
- Tilbyde øget hastighed for hjemmesider mod betaling.
Reguleringen gælder både for kablede og mobile internetforbindelser.
Amerikanske internetudbydere har ikke opgivet kampen
Blot få uger efter FCC's vedtagelse af net-neutralitet, har både den amerikanske brancheorganisation USTelecom og internetudbyderen Alamo Broadband anlagt de første sager mod FCC, med henblik på at få dereguleret internettet igen.
USTelecom har i forbindelse med sagsanlægget udtalt, at man i princippet ikke er imod regulering af internettet, men at måden, hvorpå FCC har gjort det, både er for vilkårlig og for vidtgående. FCC har udtalt, at man var forberedt på, at der ville komme denne slags søgsmål, men at man samtidig er overbevist om, at den vedtagne regulering er den rigtige løsning, samt at den ikke strider mod anden lovgivning.
Udviklingen i Europa
Også på europæisk plan har fortalerne for net-neutralitet længe været i førersædet, og da EU-Parlamentet i april sidste år stemte for en ny forordning på området, så net-neutraliteten ud til at være sikret. Forordningen er dog endnu ikke godkendt af ministerrådet. Dette skyldes hovedsageligt, at forordningsforslaget også indeholdt regulering af roaming-afgifter i EU, hvilket ministerrådet ikke har kunnet nå til enighed om. Det nuværende lettiske EU-formandskab har en endelig vedtagelse af forordningen højt på dagsordenen for den resterende del af formandsperioden, der udløber i slutningen af juni måned.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →