Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Transportør havde ikke handlet groft uagtsomt ved transport af dyr champagne

Transportør havde ikke handlet groft uagtsomt ved transport af dyr champagne
IUNO logo
I denne sag skulle retten vurdere, om transportøren havde handlet groft uagtsomt ved at transportere dyr champagne som stykgodstransport. Ladningsejeren havde ikke givet instruks om, at transporten skulle foregå på andre måder end netop stykgodstransport. Retten fandt derfor, at transportøren ikke havde handlet groft uagtsomt og derfor godt kunne begrænse sit ansvar.

En leverandør af champagne skulle have transporteret en ladning fra Frankrig til Danmark. Derfor indgik de en transportaftale med deres sædvanlige transportør. Der blev ikke aftalt noget særligt om transportens gennemførelse, tværtimod blev det den sædvanlige transportform, nemlig stykgodstransport.


Under transporten gjorde chaufføren ophold på en rasteplads for at sove. Mens chaufføren sov i bilen, blev der stjålet 7 paller. Der blev efterladt 4 paller, men de var blevet oversprøjtet med en ildslukker og man måtte derfor undersøge, om flaskerne var blevet beskadiget. Der var tale om en dyr champagne, og pakningen skal derfor være den helt rette, da det har betydning for prisen. Dog blev plomberingen på flaskerne brudt ved undersøgelsen, og flaskerne blev derfor efterfølgende solgt billigere til andre købere, end hvad der var planlagt. Leverandøren krævede erstatning for denne tabte fortjeneste, samt for det arbejde, der var gået med at rengøre flaskerne.


Leverandøren mente, at transportøren havde handlet groft uagtsomt ved at transportere godset i en presenningtrailer, da der var tale om tyveritækkeligt gods. Transportøren afviste dette, da der ikke var indgået en aftale om andet end sædvanlig stykgodstransport. Transportøren mente heller ikke, at der skulle ydes erstatning for de solgte flasker, da leverandøren havde været i stand til at sælge dem.


Sø- og Handelsretten: Aftalen indebar stykgodstransport

Retten fandt, at leverandøren ikke havde efterspurgt, at transporten skulle foregå anderledes end den plejede og derfor var transportformen en presenningtrailer. Retten fandt derfor, at transportøren ikke havde handlet groft uagtsomt. Transportøren kunne så begrænse sit ansvar i medfør af CMR-lovens § 29, stk. 2.

I forhold til erstatningskravet for de resterende flasker, var der ikke foretaget en uvildig undersøgelse af flaskernes tilstand. Da flaskerne også var blevet solgt med en fortjeneste, fandt retten ikke, at der var grundlag for at fastslå et større erstatningsberettiget beløb. Omkostningerne til at rengøre og ompakke flaskerne var ikke dokumenteret tilstrækkelig, og derfor kunne der heller ikke kræves erstatning for dette.


IUNO mener

Dommen stemmer overens med tidligere retspraksis, blandt andet en Højesterets dom i sagen U2012.115, hvor en forsendelse med dyre vine købt på auktion blev stjålet fra en ulåst trailer under ophold på en rasteplads. I den sag fandt retten, at vin ikke per automatik udgjorde tyvetækkeligt gods, og at transportmåden ikke var groft uagtsom, når der ikke var aftalt andet. IUNO anbefaler, at man får det udtrykkeligt aftalt, hvis man ønsker at gods transporteres på særlig sikker måde.

[Sø- og Handelsrettens dom i sag BS-17637/2019-SHR af 4. september 2020]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
18/01/2024
Miljøret, Transportret, Skatte- og afgiftsret
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
21/03/2024
Transportret, EU-ret
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
02/04/2024
Compliance, Energi og forsyning, Transportret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted