Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

To nye domme om produktefterligninger

Kromann Reumert
17/06/2020
684
To nye domme om produktefterligninger
Kromann Reumert logo
Højesteret og Østre Landsret har forleden afsagt domme i sagerne om beskyttelse og efterligning af Ilse Jacobsens RUB1-gummistøvle og om Anne Blacks keramikprodukter.


Er Ilse Jacobsens kendte RUB1 gummistøvle brugskunst omfattet af ophavsretsloven? Nej, sagde Højesteret, og selv om resultatet ikke er overraskende, er dommen central, fordi det er første gang siden EU-Domstolens afgørelse i Cofemel-sagen (C-683/17) om ophavsret til tøj, at Højesteret tager stilling til ophavsretlig beskyttelse af modeprodukter. Højesterets hidtidige praksis har været, at ophavsret til modeartikler stiller betydelige krav til originalitet og kunstnerisk indsats, hvilket har været EU-retligt problematiseret ud fra det synspunkt, at der ikke kan stilles mere restriktive originalitetskrav til specifikke værkstyper.

Med dommen fastslår Højesteret, at "tøjmodeller efter omstændighederne kan og skal kvalificeres som værker af brugskunst, der nyder ophavsretlig beskyttelse." Det synes dog også at være klart ud fra dommen, at der stadig vil skulle en del til, før ophavsretlig beskyttelse kan opnås. Højesteret anfører således, at det ikke er "tilstrækkeligt til at blive kvalificeret som et værk, at de pågældende tøjmodeller ud over deres funktionsmæssige formål frembringer en særegen og karakteristisk effekt set ud fra en æstetisk synsvinkel – heller ikke, selv om tøjmodellerne er frugten af fremstillingskoncepter og -processer, der anerkendes som innovative inden for modeverdenen."

Konkret fandt Højesteret ikke, at Ilse Jacobsens RUB1 gummistøvle opfyldte det ophavsretlige krav om originalitet, hvorfor gummistøvlen ikke var beskyttet som brugskunst. Derimod fandt Højesteret, at gummistøvlen havde et sådant særpræg, at den nød beskyttelse efter markedsføringsloven. Som udtalt af Sø- og Handelsretten i sagen er en sådan beskyttelse imidlertid begrænset til et værn mod en "meget nærgående efterligning" af produktet. Højesteret tiltrådte Sø- og Handelsrettens præmisser herom og fandt, at den hævdede kopigummistøvle adskilte sig fra RUB1 "i et sådant omfang", at der ikke var tale om en krænkelse efter markedsføringsloven.

Dagen efter afsagde Østre Landsret dom i Anne Black-sagen om ophavsretlig- og markedsføringsretlig beskyttelse af forholdsvis simple keramikprodukter; en hængepotte, en vase og en lågkrukke, som var frembragt af keramikeren Anne Black, og som Netto (Salling Group) havde solgt mulige kopier af.

Mens Sø- og Handelsretten havde tildelt alle tre produkter ophavsretlig beskyttelse, fandt Østre Landsret, at alene hængepotten var ophavsretligt beskyttet, og det skete i lyset af den nævnte Cofemel-sag (C-683/17). De to øvrige produkter var derimod beskyttet efter markedsføringsloven. Fordi der ikke er tale om modeprodukter, er beskyttelsesniveauet ikke et værn mod "meget nærgående efterligninger", som tilfældet var i gummistøvlesagen, men mod "nærgående efterligninger", hvilket landsretten fandt, at Nettos produkter var. Mens Sø- og Handelsretten havde tilkendt Anne Black erstatning og vederlag på 1.500.000 kr., begrænsede landsretten dette krav til 300.000 kr., hvilket næsten svarede til Nettos omsætning på salget af kopiprodukterne.
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du registreret din virksomheds varemærke?
Har du registreret din virksomheds varemærke?
19/11/2020
Immaterielret
Sø- og Handelsretten: Medarbejder havde ikke patentrettigheder over opfindelse udviklet under ansættelsesforholdet
Sø- og Handelsretten: Medarbejder havde ikke patentrettigheder over opfindelse udviklet under ansættelsesforholdet
30/09/2020
Immaterielret
IP overblik: September 2020
IP overblik: September 2020
08/09/2020
Immaterielret
To nye domme om produktefterligninger
To nye domme om produktefterligninger
17/06/2020
Immaterielret
IP overblik
IP overblik
12/05/2020
Immaterielret
Aller Media vinder principiel sag om ytringsfrihed
Aller Media vinder principiel sag om ytringsfrihed
24/04/2020
Immaterielret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted