Fem danske møbelvirksomheder har fået Sø- og Handelsrettens ord for, at Telia skal blokere for kundernes adgang til den engelske hjemmeside www.interioraddict.co.uk, da hjemmesiden sælger ulovlige kopier af virksomhedernes produkter. Teleindustriens interne regelsæt betyder, at blokeringen vil gælde for alle danske internetudbydere.
DOM STOPPEDE IKKE SÆLGERE AF KOPIMØBLER
Den engelske hjemmeside
www.interioraddict.co.uk havde igennem en længerede periode solgt kopier af danske designermøbler. I efteråret 2012 lagde fem danske møbelproducenter derfor sag an mod sidens ejer for at krænke deres immaterielle rettigheder. Tidligere i år afgjorde Sø- og Handelsretten, at den engelske hjemmeside skulle stoppe markedsføring og salg af kopimøblerne i Danmark.
Sø- og Handelsrettens dom stoppede dog ikke ejerne af den engelske side, der fortsatte med at sælge møblerne. De fem møbelproducenter lagde derfor på ny sag an, denne gang mod internetudbyderen Telia, med påstand om, at Telia skulle foretage effektiv blokering af deres kunders adgang til den engelske side.
EFFEKTIV BLOKERING VAR DET ENESTE MIDDEL
Det EU-direktiv, der i daglig tale kendes som Infosoc-direktivet, giver rettighedshavere ret til, at der nedlægges forbud mod internetudbydere, hvis tjenester kan bruges til at tilgå hjemmesider, hvis indhold krænker rettighedshaverens ophavsrettigheder.
Sø- og Handelsretten fandt, at hjemmesiden solgte kopimøbler og krænkede møbelproducenternes rettigheder i Danmark, samt at Telias tjenester kunne bruges af kunder til at tilgå den engelske hjemmeside. Sø- og Handelsrettens sidste overvejelse var derfor, om en blokering ville være et proportionalt middel, eller om det ville nægte Telias kunder adgang til retmæssig information.
Sø- og Handelsretten slog fast, at en blokering af hjemmesiden er et proportionalt middel til at stoppe krænkelserne, og at blokeringen skal foretages på DNS-niveau.
IKKE KUN TELIAS KUNDER RAMMES
Teleindustrien, der er teleselskabernes branchesamarbejde, fører en fælles politik om blokeringer af hjemmesider. Når et medlem ved en dom eller kendelse bliver pålagt at blokere for en hjemmeside, så følger de øvrige udbydere trop. Derved opnås en effektiv blokering af hjemmesiden, uden rettighedshaveren behøver at anlægge sag mod hvert af Teleindustriens 25 medlemmer.
Læs Sø- og Handelsrettens kendelse
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →