Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Sagen om ”vejen i Vejen”: Klage fik opsættende virkning

Bech-Bruun
18/03/2019
Sagen om ”vejen i Vejen”: Klage fik opsættende virkning
Bech-Bruun logo
Vejdirektoratet har netop besluttet, at to grundejeres klage skal have opsættende virkning, selvom der ikke er risiko for ”uoprettelige eller uerstattelige tab”, hvilket normalt er et krav.

Efter Højesterets dom, hvor ekspropriationen til ”vejen i Vejen” med hjemmel i elektrificeringsloven blev tilsidesat som ugyldig (UfR 2018.3711H), har Vejen Kommune truffet en ny ekspropriationsbeslutning, denne gang med afsæt i vejloven.

En ekspropriationsbeslutning i henhold til vejloven kan påklages til Vejdirektoratet. Det har grundejerne gjort og samtidig anmodet om, at klagen fik opsættende virkning.

Det er vigtigt for grundejerne, at vejen er afspærret, indtil det er afgjort, om ekspropriationen er lovlig. Uanset spørgsmålet om rette hjemmel, skal grundlovens nødvendighedskrav også være opfyldt, og de processuelle spilleregler følges.

Vejdirektoratet var enig i, at klagen skulle have opsættende virkning.

I afgørelsen fastslår Vejdirektoratet først, at det som udgangspunkt er et krav for opsættende virkning, at der er risiko for ”uerstattelige eller uoprettelige tab”. Der skal foretages ”en afvejning af det offentliges interesse i, at gennemførelsen af afgørelsen ikke udsættes, over for arten og omfanget af den skade, den pågældende kan blive påført”. Vejdirektoratet tilføjer, at det også kan ”tillægges betydning, om der efter en foreløbig vurdering er et rimeligt grundlag for påstanden om ugyldighed.”

Vejdirektoratet fandt, at betingelserne for at tillægge klagen opsættende virkning var opfyldt, og henviste bl.a. til følgende:

  • Miljø- og Fødevareklagenævnet har for godt to uger siden ophævet Vejen Kommunes afgørelse om, at etablering af vejen ikke var screeningspligtig/omfattet af miljøvurderingsloven og hjemvist sagen til fornyet behandling i kommunen.

  • Det er usikkert, på hvilket grundlag en vendeplads er eksproprieret.

  • Der ville ikke opstå uerstattelige eller uoprettelige tab ved ikke at tillægge klagen opsættende virkning, men at hensynet til grundejerne og den grundlovssikrede ejendomsret vejede tungere end offentlighedens interesse i at kunne bruge vejen.

  • Den foreløbige vurdering viste, at der var et rimeligt grundlag for grundejernes påstand om ugyldighed.
    Kommunen har anmodet Vejdirektoratet om at genoptage spørgsmålet om opsættende virkning. Afvises dette, skal Vejdirektoratet nu tage stilling til ekspropriationens lovlighed.


Jacob Schall Holberg, partner i Bech-Bruun, har ført sagen for by- lands- og Højesteret og for Miljø- og Fødevareklagenævnet på vegne af den grundejer, der har afgivet areal til vejen. Han repræsenterer desuden denne og den anden grundejer i sagen for Vejdirektoratet.


Bech-Bruuns kommentar


Udgangspunktet er, at en klage ikke har opsættende virkning, hvilket harmonerer med grundlovens § 63 om, at søgsmål til prøvelse af en forvaltningsafgørelse heller ikke har en sådan virkning. Kriterierne for positivt at tillægge en klage eller et søgsmål opsættende virkning synes tilsvarende i vidt omfang at være sammenfaldende, jf. de af Højesteret knæsatte kriterier i Gyproc-sagen (UfR1994.823H).

Vejdirektoratets afgørelse er interessant, fordi den viser, at der er situationer, hvor en klage kan få opsættende virkning, selvom den normale betingelse om risiko for uoprettelige eller uerstattelige tab for grundejerne ikke er opfyldt.

Når vi rådgiver om ekspropriation og fører retssager om offentligretlige- og forvaltningsretlige spørgsmål, bistår vi som hovedregel (anlægs-)myndigheden, men af og til hjælper vi også grundejerne, hvilket er tilfældet i denne sag.

Sagen om vejen i Vejen er usædvanlig på mange punkter, men det er utrolig positivt, at Vejdirektoratet har tillagt klagen opsættende virkning og derved anerkendt, at der er en behov for en tilbundsgående prøvelse af ekspropriationsbetingelserne m.v., før det besluttes, om vejen skal åbnes for offentligheden.

Eftersom kriterierne for opsættende virkning også gælder udenfor vejlovens område, synes Vejdirektoratets afgørelse også at kunne tjene til inspiration på andre forvaltningsområder.

Bech-Bruuns infrastrukturteam rådgiver dagligt om ekspropriation.

Bech-Bruuns offentligretlige procesteam fører retssager om offentligretlige- og forvaltningsretlige spørgsmål på mange forskellige forvaltningsområder.

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
09/02/2024
Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
26/04/2024
Udbud, Offentlig ret
Aktindsigt - set fra helikopterperspektiv
Aktindsigt - set fra helikopterperspektiv
31/05/2024
Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret, Udbud
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
07/06/2024
Energi og forsyning, Offentlig ret
Nye retningslinjer fra Social- og Boligstyrelsen: Hvad betyder de for opførelse af almene boliger?
Nye retningslinjer fra Social- og Boligstyrelsen: Hvad betyder de for opførelse af almene boliger?
19/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted