Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Øget indsats mod ”greenwashing”

Focus Advokater
17/04/2023
Øget indsats mod ”greenwashing”
Focus Advokater logo
Forbrugerombudsmanden øger opmærksomheden på virksomheders brug af ”grønne” udsagn i deres markedsføring.

Forbrugerombudsmanden har intensiveret sit tilsyn med greenwashing og har den seneste tid indskærpet kravene i markedsføringsloven over for flere virksomheder i forbindelse med brug af udsagn om bæredygtighed, miljø- eller klimaanprisninger i deres markedsføring.


Forbrugerombudsmanden har yderligere oplyst, at virksomheder fremover kan forvente at blive politianmeldt, hvis Forbrugerombudsmanden vurderer, at virksomheder anvender vildledende udsagn.


Greenwashing

Greenwashing er vildledende markedsføring om ”grønne” udsagn, f.eks. udsagn om et produkt eller en virksomheds bæredygtighed eller miljø- eller klimaanprisning over produktet eller virksomheden.


En anprisning er en slags reklame, der bliver brugt som markedsføring på selve vareemballagen, for at få os til at købe. Anprisningerne kan være af forskellige karakter, og fremhæver forskellige kvaliteter af en vare.


Forbrugerombudsmanden har den seneste tid offentliggjort en række afgørelser om virksomheders ulovlige brug af udsagn om bæredygtighed, miljø- eller klimaanprisninger i deres markedsføring. Den stigende interesse for greenwashing fortsætter, efter Forbrugerombudsmanden i 2022 fik bevilliget yderligere 7 mio. kr. årligt til at styrke ressourcerne til bekæmpelse af greenwashing. Derudover har regeringen for nylig fremsat lovforslag om fængselsstraf for grove tilfælde af bl.a. greenwashing.


Dom for greenwashing

I slutningen af 2022 kom Danmarks første dom for greenwashing efter en politianmeldelse fra Forbrugerombudsmanden. Københavns Byret idømte den anmeldte virksomhed en bøde på 25.000 kr. for at have markedsført sine produkter som miljøvenlige, selvom de ikke var det.


Det er vigtigt, at produkter, der markedsføres som klimavenlige, også reelt er beviseligt bedre for klimaet end andre alternativer på markedet. Ellers kan der være tale om greenwashing. Dette er omdrejningspunktet i en verserende sag, hvor Danish Crown i landsdækkende reklamer havde markedsført dansk svinekød som ”mere klimavenlig, end du tror” samt ved at anvende udtrykket ”klimakontrolleret gris”. I den principielle sag skal Vestre Landsret tage stilling til, hvorvidt udtrykkene er vildledende efter markedsføringsloven, idet produktion af svinekød i Danmark i udgangspunktet er klimabelastende.


Senest har Forbrugerombudsmanden i sin pressemeddelelse af 6. januar 2023 anført, at flere bilfirmaer har benyttet budskaber i deres markedsføring, der fik deres produkter til at fremstå, som om de var mindre skadelige for miljøet, end de faktisk var. Virksomhederne havde bl.a. anvendt betegnelsen ”hybrid”, selvom der alene var tale om mild-hybridbiler samt anvendt udsagnene ”mere sikker og miljøbevidst end nogensinde”, ”miljørigtig bil” og ”en bil til dig, der vil have en miljørigtig uden at være begrænset på rækkevidde”. Udsagnene var – ifølge Forbrugerombudsmanden – vildledende, og Forbrugerombudsmanden har derfor indskærpet reglerne om vildledning over for virksomhederne.


Skærpede krav til miljømarkedsføring

Forbrugerombudsmanden har også offentliggjort en kvikguide om miljømarkedsføring i december 2022, der beskriver, hvad virksomheder skal være opmærksomme på, når virksomheder markedsfører deres produkter som mindre klima eller miljø belastet end andre produktet på markedet. Forbrugerombudsmanden forventer at påbegynde revideringen af vejledningen om brug af miljømæssige og etiske påstande m.v. fra 2014 i 2023.


Desuden har EU-kommissionen den 22. marts 2023 fremsat forslag til et nyt direktiv, som indfører minimumskrav til, hvordan virksomheder skal dokumentere påstande med miljøanprisninger, og hvordan virksomhederne må formidle disse anprisninger. Direktivforslaget sikrer, at forbrugere bliver tilstrækkeligt oplyst om miljøegenskaberne ved de tilegnede produkter eller tjenesteydelser, samt at virksomheder, der i øvrigt gør en indsat for klimaet eller miljøet, kan markedsføre sine vigtige budskaber. Direktivforslaget afventer nu godkendelse af Europa-Parlamentet og Rådet, før det eventuelt vedtages.


Focus Advokater bemærker

På baggrund af den stigende regulering og antal sager, samt Forbrugerombudsmandens skærpet tilsyn med greenwashing, er det vigtigt, at man som virksomhed er påpasselig med anvendelsen af miljø- eller klimaudsagn i sin markedsføring. Er din virksomheds produkter mindre belastende for klimaet eller miljøet end andre produkter, kræves der dokumentation for rigtigheden af oplysningerne om de faktiske forhold, for at du kan anvende markedsføringsbudskaber herom.


Det er vanskeligt at kalde et produkt eller andet for bæredygtigt uden at vildlede, idet dokumentation for påstanden om bæredygtig baseres på en livscyklusanalyse, der viser, at din virksomhed ikke forringer de kommende generationers mulighed for at opfylde deres behov.  


Træk på vores ekspertise

Har du spørgsmål, eller har din virksomhed brug for rådgivning, er du velkommen til at kontakte Focus Advokaters team for markedsføringsret. Vi rådgiver om alle relevante forhold inden for markedsføringsretten. Vores rådgivning er ikke kun begrænset til de juridiske aspekter inden for markedsføringsretten, men omfatter også skræddersyede strategier, som bidrager til markedsføringsretlige fortrin i markedet.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fandt du artiklen nyttig?
Bedøm artiklen på en skala fra 1 - 5
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Silvan har opkrævet ulovligt gebyr for brug af betalingskort
Silvan har opkrævet ulovligt gebyr for brug af betalingskort
16/12/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring
Fødevaresektoren i fokus: Nyeste udviklinger på UTP-området
Fødevaresektoren i fokus: Nyeste udviklinger på UTP-området
03/01/2025
Konkurrenceret, Øvrige, EU-ret
Vildledende markedsføring af stegepander: PFOA-frihed som falsk fordel
Vildledende markedsføring af stegepander: PFOA-frihed som falsk fordel
06/01/2025
E-handel og markedsføring
Salling Group politianmeldt for ulovlig fremvisning af tobaksprodukter
Salling Group politianmeldt for ulovlig fremvisning af tobaksprodukter
06/01/2025
E-handel og markedsføring
BMW Danmark får bøde på 3 millioner kroner for vildledende miljøpåstande
BMW Danmark får bøde på 3 millioner kroner for vildledende miljøpåstande
07/01/2025
E-handel og markedsføring
Anpartsselskaber får nye finansieringsmuligheder og lavere kapitalkrav
Anpartsselskaber får nye finansieringsmuligheder og lavere kapitalkrav
07/01/2025
Selskabsret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted