Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt copyright-direktiv forventes at få stor betydning for internetudbydere af ophavsretligt beskyttede værker

TVC Advokatfirma
04/03/2019
Nyt copyright-direktiv forventes at få stor betydning for internetudbydere af ophavsretligt beskyttede værker
TVC Advokatfirma logo

EU er på trapperne med et nyt copyright-direktiv. Det står klart efter, at Europa-Parlamentet, Kommissionen og Rådet for nyligt er blevet enige om en aftale for direktivet. Direktivet forventes at få stor indflydelse på sociale medier og internetplatforme, der kommunikerer ophavsretligt beskyttet indhold.Det nye EU-direktiv har til formål at sikre rettighedshavernes ophavsretlige beskyttelse af de værker, der deles på internettet. I direktivets artikel 13 er det bl.a. bestemt, at udbydere, der promoverer ophavsretligt beskyttet indhold, gøres ansvarlige for det indhold, der deles på siderne.

Helt konkret betyder dette, at udbyderne, herunder YouTube, Facebook m.fl., skal indgå aftale med rettighedshaverne, når udbyderne gør rettighedshavernes beskyttede værker tilgængelige for offentligheden.

Dette kan f.eks. nødvendiggøre, at udbyderen indgår en licensaftale med rettighedshaveren, så rettighedshaveren modtager en royalty, hver gang der uploades, afspilles eller kommunikeres musik og film fra platformen til brugerne.

Internetudbyderne gøres derudover ansvarlige for det indhold, der deles af dets brugere på platformen. Dette er tilfældet, selvom delingen ikke sker i kommercielt øjemed eller for et større publikum. Særligt dette er mødt med stor kritik fra tech-giganterne og tilhængere af det frie internet.

For tech-giganterne forventes det nemlig at betyde en række nye compliance-omkostninger og tabt indtjening, ligesom det argumenteres, at direktivet risikerer at ramme for bredt. Dette modsvares imidlertid af rettighedshaverne, der kan se frem til en væsentlig bedre beskyttelse af deres værker.

Samlet set forventes copyright-direktivet således at få stor indvirkning på den måde, der deles og promoveres rettighedsbeskyttet indhold på online platforme.

Den engelske tekst af det nye copyright-direktiv kan læses her.


TVC Advokatfirma bemærker


TVC Advokatfirma bemærker, at det nye copyright-direktiv giver rettighedshavere af et ophavsretligt beskyttet værk en øget beskyttelse, når dennes materiale deles på internettet.

Reglerne vil således efter alt at dømme gøre det nemmere for rettighedshaverne at kontrollere, hvornår og i hvilket omfang dennes værker gøres tilgængelige på nettet. Dermed styrkes den eneret til et ophavsretligt beskyttet værk, der i Danmark følger af ophavsretslovens § 2.

TVC Advokatfirma bemærker dog, at direktivet endnu ikke er formelt vedtaget. Først når direktivet er endeligt vedtaget af Europa-Parlamentet og Rådet, skal det implementeres i dansk ret. Det må derfor forventes, at der endnu går et par år, før reglerne er implementeret i den danske ophavsretslov.

TVC Advokatfirma følger de nye regler tæt. Har du spørgsmål til det nye copyright-direktiv eller gældende ret i øvrigt, står TVC Advokatfirma altid klar til en uforpligtende drøftelse af din konkrete case.

 


Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted