Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny vejledning om randzoner

Bech Bruun
29/01/2015
Ny vejledning om randzoner
Fra hvilket tidspunkt er der pligt til at overholde randzonelovens bestemmelser? Det fremgår af NaturErhvervstyrelsen nye vejledning om udlægning af randzonerne.

Man har pligt til at overholde randzonelovens bestemmelser, hvis arealet er omfattet af randzoneloven, men ændringen i randzonebekendtgørelsen fastsætter datoen for pligtens indtræden.

Hvornår er et areal omfattet af randzoneloven?
Arealer som grænser op til åbne vandløb i landzone og søer placeret i landzone, som har et overfladeareal større end 100 m2, er omfattet af randzoneloven, når mindst ét af følgende kriterier er opfyldt:

  • Arealet er klassificeret som offentligt efter vandløbslovens § 9

  • Arealet er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3

  • Arealet er omfattet af kravet om 2-meterbræmme i vandløbsloven

  • Der er fastsat miljømål for arealet i de statslige vandplaner eller i bekendtgørelse om miljømål, udstedt i medfør af lov om vandplanlægning.


Hvis der etableres nye vandløb eller søer større end 100 m2, vil disse automatisk blive omfattet af randzonelovens regler. Ændringen i randzonebekendtgørelsen betyder dog, at du først har pligt til at overholde randzoneloven fra den 1. januar året efter, at arealet blev omfattet af randzonelovens bestemmelser.

Hvis en ændring medfører, at arealet ikke længere er omfattet af randzoneloven, bortfalder randzonekravet som udgangspunkt helt, således at opdyrkning af arealet kan ske med det samme. Er randzonearealet dog brugt som miljøfokusområde efter bekendtgørelsen om støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen, skal randzonen opretholdes indtil kalenderårets udløb.

NaturErhvervstyrelsens vejledning kan læses her.

Hvad er betydningen, hvis et areal er omfattet af randzoneloven?
Når et areal er omfattet af randzoneloven, skal der som udgangspunkt være en ni meter bred dyrkningsfri zone, hvor det ikke er tilladt at anvende sprøjtemidler, gødning og anden jordforbedring eller bebarbejdning.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted