Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Ny MgO-kendelse – entreprenøren ansvarlig for materialevalg

DLA Piper
13/08/2019
652
Ny MgO-kendelse – entreprenøren ansvarlig for materialevalg
DLA Piper logo
Midt i sommervarmen har Voldgiftsretten den 5. juli 2019 afsagt en kendelse i den 5. prøvesag i MgO sagskomplekset (C-14452), hvor entreprenøren pålægges ansvaret for valget af MgO-pladerne, uanset at entreprenørens materialevalg var sket på baggrund af, at rådgiveren foreslog en projektændring fra uventilerede til ventilerede facader.

I henhold til udbudsmaterialet skulle entreprenøren levere facadeelementer som en systemleverance, og der var i udbudsmaterialet ikke angivet produktnavne. Voldgiftsretten lagde derfor til grund, at entreprenøren som udgangspunkt havde frit materialevalg i forbindelse med leveringen af facadeelementerne som systemleverance. Det forhold, at rådgiver i sommeren  2013 tog initiativ til en projektændring fra uventilerede til ventilerede facader, ændrede ikke på, at det var entreprenøren, der havde frit materialevalg, idet denne projektændring alene angik en ændring af konstruktionsprincippet. Voldgiftsretten pålagde derfor entreprenøren ansvaret for valget af MgO-pladerne.

 

Voldgiftretten lagde i sin begrundelse vægt på følgende:

  1. Der var ikke noget i forløbet, der støttede, at parterne indgik en ændringsaftale om, at materialevalget ikke længere lå hos entreprenøren.

  2. Der var intet der støttede, at parterne fandt, at der var problemer knyttet til materialevalget, eller at dette påkaldte sig en særlig positiv eller negativ interesse eller tvivl, som kunne begrunde, at parterne ville ændre adgangen til at foretage valget - og dermed flytte risikoen herfor - til bygherre.

  3. Rådgivers godkendelse kunne på denne baggrund ikke sidestilles med en ”projektændring”, og ansvaret for materialevalget lå derfor hos entreprenøren, som havde foreslået pladerne og dermed udnyttet sin mulighed for frit materialevalg.


I lighed med kendelsen i den 2. prøvesag i MgO sagskomplekset (C-14080 / TBB.2018.907) lagde Voldgiftsretten desuden vægt på, at entreprenøren ikke havde gjort opmærksom på, at der var tale om et nyt produkt eller at det i øvrigt skulle være specielt på nogen måde, samt at rådgiveren ikke havde handlet ansvarspådragende ved ikke selv at foranledige undersøgelse af de foreslåede MgO-plader, idet der ikke forelå oplysninger for rådgiver, der kunne begrunde dette.

Voldgiftsretten udtalte bl.a., at der ikke var ”grundlag for at fravige udgangspunktet om, at [hovedentreprenøren] har et mangelsansvar for valget af de uegnede MgO-plader, uanset at [hovedentreprenøren] ikke kendte eller burde kende problemet, og voldgiftsretten finder derfor, at [hovedentreprenøren] har pådraget sig et ansvar over for [bygherre]”.

Underentreprenøren, der de facto havde foretaget materialevalget, skulle friholde hovedentreprenøren over for bygherrens krav.

Princippet om ”byggetidens viden” var ikke relevant i sagen, idet materialevalget blev truffet i sommeren 2013, og altså forud for, at der med offentliggørelsen af BYG-ERFA bladet af 27. december 2013 forelå omstændigheder vedrørende vurderingen af MgO-pladernes egnethed i dansk vinterklima, som entreprenøren kunne støtte ret på.

DLA Piper Denmark har bistået byggeriets parter i flere sager vedrørende anvendelsen af MgO-plader og har derfor stor erfaring med håndteringen af problematikken. Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til ovenstående eller til problematikken generelt.

I anledningen af kendelsen i denne den 5. prøvesag i MgO sagskomplekset har vi udarbejdet en tidslinje samt en oversigt, som giver et nemt og hurtigt overblik over resultaterne i de 5 prøvesager – begge dele kan downloades her – brug og del endelig.

  
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
DLA Piper logo
København
Rådhuspladsen 4
1550 København V
33 34 00 00
denmark@dlapiper.com
Aarhus
DOKK1
Hack Kampmanns Plads 2, 3
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 28.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye regler om ladestandere til el-biler som følge af politisk ønske om flere el-biler i 2030
Nye regler om ladestandere til el-biler som følge af politisk ønske om flere el-biler i 2030
28/10/2020
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Lagerbeskatning for udlejningsejendomme
Lagerbeskatning for udlejningsejendomme
05/10/2020
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Kan forhandling om salg af en ejendom blive bindende?
Kan forhandling om salg af en ejendom blive bindende?
30/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Kontraktret
Nye regler om tilstandsrapporter træder i kraft den 1.10.2020
Nye regler om tilstandsrapporter træder i kraft den 1.10.2020
22/09/2020
Fast ejendom og entreprise
Kom sikkert gennem en ophævet entreprise med en hurtig stade­registrering
Kom sikkert gennem en ophævet entreprise med en hurtig stade­registrering
11/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Kontraktret
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted