Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny afgørelse kan få betydning for IP-rettighedshavere i metaverset og for NFT’er

TVC Advokatfirma
23/02/2023
Ny afgørelse kan få betydning for IP-rettighedshavere i metaverset og for NFT’er
TVC Advokatfirma logo
Modehuset Hermés vinder retssagen i USA mod kunstneren Mason Rothschild, hvis brug af MetaBirkin som NFT’er krænker Hermés’ rettigheder. Hvad er metaverset og NFT’er?

Metaverset er et fiktivt digitalt univers, som kan tilgås ved brugen af blandt andet et VR-headset. Metaverset udgøres således af virtuelle 3D-verdener, der alle fokuserer på social forbindelse, og alle personer med en computer eller smartphone kan få adgang til en metavers-oplevelse. Man kan som bruger gå på opdagelse og samtidig interagere med andre brugere, herunder typisk via ens digitale avatar. I forbindelse heraf, kan man overføre en række handlinger, som vi kender fra den virkelig verden, til den virtuelle verden og ikke mindst udstille og udveksle digital kunst og digitale aktiver.


Blandt disse digitale aktiver findes NFT’er (Non-fungible token), som gør det muligt at dokumentere og dermed verificere et ejerskab til et underliggende unikt aktiv. Dette unikke digitale certifikat til et aktiv, bliver registreret i en blockchain, og kan ikke hverken kopieres eller på anden måde manipuleres.


Du kan læse mere om NFT’er i vores tidligere artikel - link


Afgørelsen

Anvendelsen af NFT’er i metaverser er dog ikke altid problemfri. Det kan nemlig medføre varemærkeretlige problemstillinger. Et eksempel på dette er sagen mellem Hermès og kunstneren Mason Rothschild, som offentliggjorde og solgte en serie bestående af 100 NFT MetaBirkin-tasker i en række forskellige farver og udtryk.


Hermès anlagde sag mod kunstneren i begyndelsen af 2022 og hævdede, at Rothschilds NFT’er snyltede på brandets eksklusivitet, og dermed krænkede Hermès’ velkendte varemærkeret til deres ikoniske Birkin-taske og samtidig vildledte forbrugerne.


Sagen har verseret i lidt over et år, og afgørelsen forventes at få stor betydning for fremtidig beskyttelse og brug af varemærker i den digitale verden. Det forventes desuden, at sagen vil skabe præcedens - også uden for USA.


Afgørelsen blev afsagt den 8. februar 2023 i New York, og alle 9 dommere, der udgjorde juryen i domstolen, var enige om, at Kunstneren Mason Rothschilds NFT’er, og brugen af MetaBirkin udgjorde en krænkelse af Hermès’ rettigheder.


Hermès blev tilkendt USD 133.000 i erstatning, hvoraf USD 110.000 var for varemærkekrænkelse og de sidste USD 23.000 var for domænekrænkelse.


På nuværende tidspunkt er det uvist, om Mason Rothschild vil anke afgørelsen.


Lignende sag i Europa

En lignende sag udspillede sig i Italien i 2022, og dommen blev dermed en af de første om NFT’er på IP-området i Europa.


Sagen omhandlende virksomheden Blockeras’ anvendelse af sportsklubben, Juventus’ logo i deres NFT.


Blockeras solgte NFT’er, som bestod af et virtuelt samlerkort med et billede af spilleren, Christian Vieri, som var iført en Juventus trøje med klubbens logo. Retten fastslog ligeledes i denne sag, at benyttelsen af Juventus’ varemærke var sket uberettiget og uden tilladelse fra klubben. Den italienske domstol konstaterede, at klubben havde registreret sit varemærke under Nice-klassifikationens klasse 9 hos EUIPO (European Union Intellectuel Property Office). Retten fastslog desuden, at på trods af, at NFT’er ikke direkte fremgik af listen over tjenesteydelser og andre varer omfattet af klasse 9, måtte NFT’er sidestilles med disse.

Afgørelsen var dermed blandt de første i Europa på IP-området, og påminder virksomheder om vigtigheden af at indhente nødvendige tilladelser af tredjemand, hvis varemærke anvendes og markedsføres i den digitale verden.


Varemærkeregistrering i fremtiden

I fremtiden bør man som virksomhed formentlig tænke endnu bredere vedrørende registrerings- og håndhævelsesstrategi, og dermed inkludere både metaverset, NFT’er og andre internetfænomener i varemærkeregistreringen.


Det kan derfor være relevant for varemærkeindehavere løbende at vurdere behovet for beskyttelse i metaverset og af NFT’er, samtidig med, at man som rettighedshaver også skal være opmærksom på potentielle krænkelser, herunder både i den virtuelle og virkelige verden. Dette gør sig både gældende, hvis man som IP-rettighedshaver er aktiv og markedsfører sig i metaverset, men også hvis ens rettigheder krænkes, uden at man som rettighedshaver selv er til stede i metaverset.


Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt beskytter din virksomheds varemærkerettigheder, eller har du spørgsmål til gældende ret på området, er du altid velkommen til at kontakte en af TVC Advokatfirmas specialister indenfor pågældende speciale. Vi vil med stor erfaring og viden om varemærker og registrering altid sørge for at yde den bedste kommercielle og strategiske rådgivning.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
08/04/2024
Immaterialret
Historisk afgørelse: Første sag i EU om ophavsret til AI-genererede billeder
Historisk afgørelse: Første sag i EU om ophavsret til AI-genererede billeder
30/04/2024
Immaterialret, EU-ret
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Første dom i EU om ophavsretlig beskyttelse af kunstig intelligens
Første dom i EU om ophavsretlig beskyttelse af kunstig intelligens
15/05/2024
Immaterialret
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted