Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny afgørelse fra Sø- og Handelsretten fremhæver vigtigheden af, at agent- og forhandleraftaler indgås skriftligt

TVC Advokatfirma
20/11/2017
Ny afgørelse fra Sø- og Handelsretten fremhæver vigtigheden af, at agent- og forhandleraftaler indgås skriftligt

En ny sag fra modebranchen belyser vigtigheden af at have et klart og dokumentérbart aftalegrundlag, når man indgår en agentaftale. Afgørelsen, der er afsagt af Sø- og Handelsretten i august 2017, tydeliggør, at det kan være yderst vanskeligt at løfte bevisbyrden for mundtligt indgåede agent- og forhandleraftaler.






Afgørelsen, der er fra august 2017, tydeliggør, at det kan være yderst vanskeligt at løfte bevisbyrden for mundtligt indgåede agent- og forhandleraftaler.

Den konkrete sag vedrører, hvorvidt en dansk agent havde indgået en bindende agentaftale med en tysk tekstilvirksomhed, og om agenten derfor kunne sagsøge sin agenturgiver her i landet.


Sagen kort


Det fremgår af sagen, at agenten og agenturgiveren ved flere lejligheder – både mundtligt og skriftligt – havde drøftet mulighederne for en eventuel agentaftale. Det var således ikke af parterne bestridt, at en agentaftale havde været på dagsordenen.

Forhandlingerne var imidlertid aldrig resulteret i en konkret, skriftlig aftale, og da der efterfølgende opstod uenighed om de vilkår, der skulle lægges til grund herfor, blev sagen forelagt Sø- og Handelsretten. Her skulle Sø- og Handelsretten tage stilling til, hvorvidt der ved tidligere møder var indgået en mundtlig agentaftale. Kun hvis dette var tilfældet, var der værneting for sagen i Danmark.

Sø- og Handelsretten fandt det dog ikke godtgjort, at der var indgået en endelig og bindende agentaftale mellem parterne. Resultatet blev følgeligt, at der ikke var værneting i Danmark, hvorfor sagen blev afvist.

Dette resultat kom Sø- og Handelsretten frem til, selvom agenten kunne påvise, at man havde iværksat mindre opgaver for agenturgiveren, herunder bl.a. i form af en udsendt e-mailkampagne.


Hvad illustrerer sagen?


Parterne i sagen var enige om, at sagen kunne anlægges i Danmark, såfremt retten vurderede, at der var indgået en kontrakt mellem parterne. Agenten havde gjort gældende, at han ikke havde fået et opsigelsesvarsel, hvorfor der ville have været opfyldelsesværneting i Danmark, hvor agenten boede. Retten vurderede imidlertid, at agenten ikke havde løftet sin bevisbyrde for, at der var indgået en bindende kontrakt.

Som udgangspunkt står det parterne frit for, hvordan man vil udforme en agent- eller forhandleraftale. Der er ikke formkrav, der siger, at en kontrakt skal være skriftlig for at være gyldig, dog med undtagelse af agenters eventuelle konkurrenceklausuler.

Af handelsagentloven fremgår det, at både agenturgiver og agent har krav på en skriftlig agentaftale, hvis en part meddeler ønske herom. Afviser en part at efterkomme kravet om skriftlighed kan det efter omstændighederne udgøre en misligholdelse. Alternativt kan man med fordel redegøre for, hvilke rettigheder og pligter man selv anser for gældende og på den måde aftvinge en reaktion. Manglende reaktion vil efter omstændighederne kunne binde den anden part stiltiende.

Ovenstående betyder imidlertid ikke, at det er uden betydning, om en agent- eller forhandleraftale er formuleret skriftligt eller ej. Såfremt f.eks. en agentaftale bestrides af agenturgiveren, påhviler det nemlig agenten at løfte bevisbyrden for, at der rent faktisk er indgået en bindende aftale.

Sagen mellem agenten og agenturgiveren står i denne forbindelse som bevis for, at det kan være en vanskelig opgave at løfte denne bevisbyrde. Sø- og Handelsretten lagde i sagen netop vægt på, at det ikke ud fra parternes modstridende forklaringer var muligt at identificere en bindende mundtlig aftale. Dette resultat kom Sø- og Handelsretten frem til, selvom agenten som nævnt kunne påvise, at man havde iværksat mindre opgaver for APART, herunder bl.a. i form af en udsendt e-mailkampagne.

Selve salgsarbejdet med opsøgende salg var ikke igangsat, og havde samarbejdet fungeret i længere tid uden kontrakt, havde resultatet formentlig været, at der var indgået en bindende aftale, i hvilket tilfælde, der ville have været værneting i Danmark.


TVC Advokatfirma anbefaler


TVC Advokatfirma anbefaler altid, at man har et dokumentérbart aftalegrundlag, når man indgår en agent- eller forhandleraftale.

Ved en skriftlig aftale sikres det, at parterne har et godt overblik over aftalens rettigheder og pligter, herunder både hvad der gælder under samarbejdet og i forbindelse med et samarbejdsophør. Udover at kontrakten indeholder en forventningsafstemning mellem parterne, bør den også anvendes som et pædagogisk redskab med henblik på en løbende udvikling af parternes samarbejde og salgsbestræbelser.

Læs mere om fokusområdet vedrørende agent- og forhandlerforhold.

 

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune får kritik for deres sikkerhedsprocedurer
Kommune får kritik for deres sikkerhedsprocedurer
19/11/2024
Persondata, Compliance
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
27/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Datatilsynet anmelder Lyngby-Taarbæk Kommune til politiet
Datatilsynet anmelder Lyngby-Taarbæk Kommune til politiet
29/11/2024
Persondata
Status på Datatilsynets spørgsmål til Rigspolitiet om brug af ansigtsgenkendelse
Status på Datatilsynets spørgsmål til Rigspolitiet om brug af ansigtsgenkendelse
06/12/2024
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted