Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

MgO-plader – Igen

Delacour
03/11/2015
MgO-plader – Igen
De i byggeriet ofte anvendte MgO-plader som vindspærre i danske byggerier er under mistanke for at være vandsugende. Læs seneste nyt vedrørende problemerne med MgO-pladerne.

Der tegner sig for nuværende et billede af, at anvendelsen af MgO-pladerne, indtil Byggeskadefonden i foråret 2015 advarede om brugen, kan siges at være sket i overensstemmelse med ”byggetidens viden”.

Det betyder, at der indtil tidspunktet for Byggeskadefondens advarsel ikke generelt har været anledning til at være betænkelig ved anvendelsen, og i det omfang, rådgivere har foreskrevet anvendelse af MgO-plader, og entreprenørerne har anvendt disse, vil almindelig god projekterings- og byggeskik være overholdt.

Udgangspunktet for ansvarsbedømmelsen for projektering og anvendelse - frem til Byggeskadefondens advarsel udsendtes – er herefter, at bygherren bærer risikoen for anvendelsen af pladerne, idet der er tale om en såkaldt ”udviklingsskade”. Med andre ord går rådgiverne og entreprenørerne fri, medmindre disse har tilsikret eller garanteret pladernes egenskaber i det pågældende byggeri.

Ovenstående betyder endvidere, at projektering med MgO-plader og anvendelse af MgO-plader efter tidspunktet for Byggeskadefondens advarsel som udgangspunkt vil være sket i strid med byggetidens viden, og det får den virkning, at de projekterende rådgivere og de udførende entreprenører for projektering og anvendelse efter Byggeskadefondens advarsel i foråret 2015 må påregne selv at hæfte for eventuelle svigt i forbindelse med anvendelsen af MgO-plader.

Der er potentielt tale om meget store udskiftningsomkostninger, og derfor er det vigtigt at håndtere sager vedrørende MgO-plader, allerede inden byggeriet færdiggøres, men ellers hurtigst muligt, idet MgO-pladerne kan beskadige omkringliggende konstruktioner.

Det er vigtigt at understrege, at ikke alle MgO-plader og ikke alle konstruktioner rammes af svigt, men alle aktører i byggeriet bør være opmærksomme på risikoen herfor.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted