Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovligt at bortvise medarbejder, der nægtede at blive testet for coronavirus

IUNO
26/11/2021
Lovligt at bortvise medarbejder, der nægtede at blive testet for coronavirus
IUNO logo
Kan en medarbejder lovligt blive bortvist for at nægte at blive testet for coronavirus? Det fik en virksomhed for nylig medhold i, efter at have fremsat krav om, at alle medarbejdere, der skulle møde fysisk på arbejde, blev testet for coronavirus én gang om ugen. En af virksomhedens medarbejdere nægtede flere gange at blive testet og blev herefter bortvist. Bortvisningen var lovlig, fordi opførslen ansås for lydighedsnægtelse.

Sagen handlede om en virksomhed beskæftiget med ejendomsadministration, der på grund af corona-pandemien og myndighedernes anbefalinger besluttede, at alle medarbejdere, som mødte fysisk på arbejde, skulle testes for coronavirus én gang om ugen. Virksomhedens testkrav var fremsat efter den tidligere særlov om adgang til at kræve at medarbejdere bliver testet, som på nuværende tidspunkt er ophævet. Vi har tidligere skrevet om særloven, der nu er på vej til at blive genindført, her.


Én medarbejder ville ikke lade sig teste. Driftschefen gav ham derfor et ekstra pålæg om, at han skulle lade sig teste og vise testresultatet for sin nærmeste leder. Efter at medarbejderen havde modtaget pålægget, skrev han til driftschefen, at pålægget var i strid med hans menneskerettigheder, og at han mente, at man slet ikke kunne identificere coronavirus med PCR-test. Han troede ganske enkelt ikke på det. Han skrev også, at driftschefen forsøgte at tvinge ham til at blive testet, og at der var tale om et overgreb som pådrog virksomheden et ”etisk og strafferetsligt ansvar”.


Virksomheden bortviste herefter medarbejderen, da han fortsat nægtede at blive testet for coronavirus. Spørgsmålet i sagen var derfor, om bortvisningen var berettiget.


Medarbejderen kunne ikke kræve at få andre arbejdsopgaver

Medarbejderen var enig i, at hans opførsel kunne føre til en opsigelse med hans sædvanlige opsigelsesvarsel, men ikke en bortvisning. Han mente nemlig, at virksomheden først burde have forsøgt at tilrettelægge hans arbejde, så han kunne udføre arbejdsopgaver, der ikke krævede fysisk kontakt til andre personer. Virksomheden havde heller ikke advaret ham godt nok om, at han kunne blive bortvist, hvis han ikke blev testet for coronavirus.


Dommeren i sagen var uenig med medarbejderen og kom frem til, at medarbejderens opførsel havde karakter af en klar lydighedsnægtelse. Det forhold, at medarbejderen nægtede at blive testet betød, at han ikke kunne udføre den del af arbejdet, som krævede fysisk kontakt til de andre kollegaer, beboere og håndværkere. Det havde ikke betydning for vurderingen, at virksomheden ikke først havde forsøgt at tilrettelægge arbejdet anderledes.


Virksomheden havde også – i overensstemmelse med særlovens krav - sørget for at skrive i pålægget, hvilke ansættelsesretlige sanktioner medarbejderen kunne blive mødt med, hvis han ikke blev testet. Det fremgik blandt andet klart af pålægget, at medarbejderen kunne blive opsagt eller bortvist, hvis han fortsat nægtede at blive testet. Bortvisningen var herefter berettiget.


IUNO mener

Sagen viser, at virksomheder, der indførte testkrav under den tidligere særlov, efter omstændighederne samtidig fik adgang til at bortvise medarbejdere, der nægtede at blive testet for coronavirus. Medarbejdere har altså som udgangspunkt ikke ret til at blive omplaceret, hvis de ikke vil efterkomme testkravet. Virksomheder skal dog gøre det klart, at det kan medføre ansættelsesretlige konsekvenser, hvis en medarbejder nægter at lade sig teste, herunder i form af opsigelse eller bortvisning.


IUNO anbefaler, at virksomheder der ønsker at indføre - eller genindføre - testkrav mv. når de kommende regler giver adgang hertil, er opmærksomme på at udarbejde den rigtige dokumentation.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
27/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Knap 170.000 kr. til medarbejder efter seksuel chikane
Knap 170.000 kr. til medarbejder efter seksuel chikane
12/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kønsbalanceloven er nu vedtaget
Kønsbalanceloven er nu vedtaget
19/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted