Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovforslag til hvidvaskloven om virtuelle valutaer sendt i høring

Horten
25/01/2019
Lovforslag til hvidvaskloven om virtuelle valutaer sendt i høring


Erhvervsministeriet har den 17. december 2018 sendt et udkast til lov om ændring af hvidvaskloven i høring. Lovforslaget medfører bl.a., at hvidvasklovens anvendelsesområde udvides til at omfatte udbydere af veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer samt udbydere af virtuelle tegnebøger.






Det 5. hvidvaskdirektiv (AMLD 5) blev vedtaget den 30. maj 2018. Lovforslaget implementerer således AMLD 5 i dansk ret. Formålet med direktivet er at styrke indsatsen mod, at kriminelle misbruger danske virksomheder og det finansielle system til hvidvask af penge og terrorfinansiering. Det gøres bl.a. ved at forebygge risici forbundet med brugen af virtuelle valutaer, som f.eks. Bitcoin og Ethereum (ether).

Lovforslaget indeholder således bestemmelser, der medfører, at udbydere af veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer samt udbydere af virtuelle tegnebøger vil være omfattet af reglerne i hvidvaskloven. Det er første gang i dansk ret, at virtuelle valutaer omfattes af den finansielle regulering.


Lovforslag indeholder første juridiske definition af virtuelle valutaer


Udbydere af veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer vil omfatte de handelspladser, hvor det er muligt at handle mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer, enten hvor handelspladsen fungerer som mellemmand mellem køber og sælger, eller hvor handelsplatformen selv udbyder virtuelle valutaer til salg mod køb med fiatvalutaer. Lovforslaget indeholder også den første definition af virtuelle valutaer i dansk ret og EU-retten, som defineres således:

Virtuelle valutaer: Et digitalt udtryk for værdi, som ikke er udstedt eller garanteret af en centralbank eller en offentlig myndighed, ikke nødvendigvis er bundet til en lovligt oprettet valuta og ikke har samme retsstatus som valuta eller penge, men som accepteres af fysiske og juridiske personer som vekslingsmiddel, som kan overføres, lagres og handles elektronisk.

Forudsat at lovforslaget vedtages i sin nuværende form, vil det således medføre, at udbydere af veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer samt udbydere af virtuelle tegnebøger omfattes af hvidvaskloven.

Det vil bl.a. betyde, at disse enheder skal udarbejde en risikovurdering, der bygger på virksomhedens konkrete forretningsmodel. Derudover skal disse udbydere gennemføre kundekendskabsprocedurer, når der etableres en forretningsforbindelse eller ved udførelsen af en enkeltstående transaktion på 500 euro eller derudover ved veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer. Det gælder, uanset om transaktionen sker på én gang eller som flere transaktioner, der er eller ser ud til at være indbyrdes forbundet.

De omfattede enheder vil ligeledes være forpligtet til at have en anonym whistleblowerordning, hvor deres ansatte via en særlig, uafhængig og selvstændig kanal kan indberette overtrædelser eller potentielle overtrædelser af hvidvaskloven og regler udstedt i medfør heraf, ligesom de vil blive omfattet af reglerne om underretning til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.
Der er lagt op til, at loven skal træde i kraft den 10. januar 2020.

Horten følger løbende Folketingets behandling af lovforslaget.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt fra ESMA om navngivning af fonde ved brug af ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk
Nyt fra ESMA om navngivning af fonde ved brug af ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk
14/03/2024
Finansiering og bankret, Compliance
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
13/03/2024
Energi og forsyning, Finansiering og bankret
EMIR 3.0 med krav om aktiv konto hos EU-CCP er på vej
EMIR 3.0 med krav om aktiv konto hos EU-CCP er på vej
22/03/2024
Finansiering og bankret, EU-ret
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
04/04/2024
E-handel og markedsføring, EU-ret, Finansiering og bankret
ESG-rapportering
ESG-rapportering
12/04/2024
Finansiering og bankret, Compliance, EU-ret
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
16/04/2024
Finansiering og bankret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted