Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovforslag til hvidvaskloven om virtuelle valutaer sendt i høring

Horten
25/01/2019
Lovforslag til hvidvaskloven om virtuelle valutaer sendt i høring


Erhvervsministeriet har den 17. december 2018 sendt et udkast til lov om ændring af hvidvaskloven i høring. Lovforslaget medfører bl.a., at hvidvasklovens anvendelsesområde udvides til at omfatte udbydere af veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer samt udbydere af virtuelle tegnebøger.


Det 5. hvidvaskdirektiv (AMLD 5) blev vedtaget den 30. maj 2018. Lovforslaget implementerer således AMLD 5 i dansk ret. Formålet med direktivet er at styrke indsatsen mod, at kriminelle misbruger danske virksomheder og det finansielle system til hvidvask af penge og terrorfinansiering. Det gøres bl.a. ved at forebygge risici forbundet med brugen af virtuelle valutaer, som f.eks. Bitcoin og Ethereum (ether).

Lovforslaget indeholder således bestemmelser, der medfører, at udbydere af veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer samt udbydere af virtuelle tegnebøger vil være omfattet af reglerne i hvidvaskloven. Det er første gang i dansk ret, at virtuelle valutaer omfattes af den finansielle regulering.


Lovforslag indeholder første juridiske definition af virtuelle valutaer


Udbydere af veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer vil omfatte de handelspladser, hvor det er muligt at handle mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer, enten hvor handelspladsen fungerer som mellemmand mellem køber og sælger, eller hvor handelsplatformen selv udbyder virtuelle valutaer til salg mod køb med fiatvalutaer. Lovforslaget indeholder også den første definition af virtuelle valutaer i dansk ret og EU-retten, som defineres således:

Virtuelle valutaer: Et digitalt udtryk for værdi, som ikke er udstedt eller garanteret af en centralbank eller en offentlig myndighed, ikke nødvendigvis er bundet til en lovligt oprettet valuta og ikke har samme retsstatus som valuta eller penge, men som accepteres af fysiske og juridiske personer som vekslingsmiddel, som kan overføres, lagres og handles elektronisk.

Forudsat at lovforslaget vedtages i sin nuværende form, vil det således medføre, at udbydere af veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer samt udbydere af virtuelle tegnebøger omfattes af hvidvaskloven.

Det vil bl.a. betyde, at disse enheder skal udarbejde en risikovurdering, der bygger på virksomhedens konkrete forretningsmodel. Derudover skal disse udbydere gennemføre kundekendskabsprocedurer, når der etableres en forretningsforbindelse eller ved udførelsen af en enkeltstående transaktion på 500 euro eller derudover ved veksling mellem virtuelle valutaer og fiatvalutaer. Det gælder, uanset om transaktionen sker på én gang eller som flere transaktioner, der er eller ser ud til at være indbyrdes forbundet.

De omfattede enheder vil ligeledes være forpligtet til at have en anonym whistleblowerordning, hvor deres ansatte via en særlig, uafhængig og selvstændig kanal kan indberette overtrædelser eller potentielle overtrædelser af hvidvaskloven og regler udstedt i medfør heraf, ligesom de vil blive omfattet af reglerne om underretning til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.
Der er lagt op til, at loven skal træde i kraft den 10. januar 2020.

Horten følger løbende Folketingets behandling af lovforslaget.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted