Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Landsretten: I orden at opsige økonomidirektør pr. e-mail

Bird & Bird
11/08/2022
Landsretten: I orden at opsige økonomidirektør pr. e-mail
Bird & Bird logo
Den 23. juni 2022 stadfæstede Østre Landsret Odense Byrets afgørelse fra den 1. oktober 2021 , hvor en opsigelse sendt på e-mail til en økonomidirektør den 31. december 2019 blev anset for at være kommet til økonomidirektøren den 31. december 2019 og ikke på dagen, den 2. januar 2020, hvor økonomidirektøren rent faktisk læste e-mailen.

Sagens omstændigheder

Økonomidirektøren blev den 1. september 2019 ansat som funktionær i økonomiafdelingen i en håndværkervirksomhed. Den ugentlige arbejdstid var på ca. 37 timer om ugen med spidsbelastning i forbindelse med månedsafregning og årsafregning. Økonomidirektøren havde ofte sin arbejdstelefon og -computer med hjem men svarede alene på e-mails i weekender m.v., hvis han alligevel har været på sit hjemmekontor i kælderen, eller i forbindelse med spidsbelastningsperioder ved måneds- og årsafregning. Det var i øvrigt ikke sædvanligt for økonomidirektøren at være online under sine ferier.


Under sine ferier havde økonomidirektøren normalt ikke autosvar på sin e-mail, og det var ikke økonomidirektørens opfattelse, at andre i ledelsesgruppen anvendte autosvar ved fravær i eksempelvis ferier.


Den 31. december 2019 – under juleferien, hvor økonomiafdelingen i øvrigt havde lukket – sendte håndværkervirksomheden en opsigelse af økonomidirektøren til økonomidirektørens arbejdsmail. Økonomidirektøren læste dog først e-mailen med opsigelsen den 2. januar 2020. Spørgsmålet i nærværende sag er derfor, om opsigelsen kan anses for at være kommet frem den 31. december 2019, hvor e-mailen blev sendt, eller om e-mailen først kan anses for værende kommet frem den 2. januar 2020, hvor økonomidirektøren læste e-mailen med opsigelsen.

 

Rettens bemærkninger

Landsretten lagde vægt på, at den primære skriftlige kommunikation i håndværkervirksomheden foregik via e-mail, og at der ikke var regler eller kutyme for at sætte et autosvar på mailen ved ferie, eller såfremt medarbejderne var utilgængelige. Derudover havde økonomidirektøren adgang til sin arbejdsmail via sin arbejdstelefon og -computer, som han havde med hjem, og som han – ved flere andre lejligheder – havde benyttet til at besvare e-mails i blandt andet weekender og uden for normal kontortid.


På baggrund af ovenstående var det således Landsrettens opfattelse, at e-mailen var blevet afleveret på en sådan måde, at økonomidirektøren med rimelighed kunne forventes at kan få kendskab til den inden den 1. januar 2020. Uanset det ovenfor anførte, kunne det ifølge retten ikke føre til et andet resultat, at økonomidirektøren først læste e-mailen den 2. januar 2020.


Med andre ord vurderede Landsretten således, at varslet med opsigelsen skulle starte med at løbe den 31. december 2019 og ikke først ved udgangen af januar 2020. Dette var til trods for, at økonomiafdelingen var ferielukket, og at økonomidirektøren var på ferie og dermed ikke fik kendskab til e-mailen før den 2. januar 2020.


Bird & Birds kommentarer

Bird & Bird bemærker, at det ikke er overraskende at e-mailen kunne anses som værende kommet frem på tidspunktet, hvor e-mailen landede i indbakken hos økonomidirektøren. Dette følger af det klare udgangspunkt om, at fremkosttidspunktet er det afgørende for, hvornår et påbud er modtaget.


Det interessante er imidlertid, at landsretten tillægger det vægt, at økonomidirektøren med rimelighed kunne forventes at få kendskab til opsigelsen inden den 1. januar 2020.


Således må det tillige være et kriterie, før et påbud kan anses for værende kommet frem, at modtageren med rimelighed kan forventes at ville blive bekendt med det fremsendte. Har man eksempelvis en medarbejder, der er udenlands og derfor ikke er hjemme, som man afskediger via almindelig post sendt til postkassen, kan man med afsæt i nærværende dom risikere, at opsigelsen ikke anses for værende kommet frem, før modtageren er tilbage fra ferie, idet man i så fald formentlig ikke med rimelighed vil kunne forvente, at modtageren bliver bekendt med opsigelsen. Dette er også, selvom opsigelsen er sendt med kurer.


Det er med andre ord derfor vigtigt at holde sig for øje, hvordan og hvornår en eventuel opsigelse fremsendes, således at det praktisk sikres, at medarbejderen kan forventes at få kendskab til opsigelsen, og at opsigelsen derfor kan anses for værende kommet frem inden udgangen af indeværende måned.


I Bird & Bird anbefaler vi altid at modtage en kvittering fra medarbejderen for modtagelsen af en opsigelse. Ønsker medarbejderen ikke at kvittere for modtagelsen, må man som arbejdsgiver i videst muligt omfang forsøge at sikre sig, at medarbejderen med rimelighed kan forventes at få kendskab til opsigelsen ved den valgte leveringsform – eksempelvis ved både at sende opsigelsen via e-mail og med kurer.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Artikler, der kunne være relevante for dig
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted