Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Kreditors finansiering af omstødelsessager

TVC Advokatfirma
12/02/2018
Kreditors finansiering af omstødelsessager

Højesteret har fornyeligt afgjort, at en kreditor må stille sikkerhed for omkostningerne ved en omstødelsessag mod at få del i provenuet, hvis sagen vindes. Afgørelsen får positiv betydning for de omstødelsessager, som hidtil ikke blev ført på grund af manglende økonomisk incitament hos kreditorerne.Hvis et konkursbo ikke har nogle midler, vil det være afskåret fra at føre omstødelsessager. Det kan betyde, at sager med gedigne vinderchancer for boet ikke bliver ført. Udgangspunktet i konkursloven er, at en kreditor i så fald kan føre sagen på boets vegne mod at få sine rimelige omkostninger dækket ved at føre sagen, men at et provenu for vunden sag indgår i boet til deling blandt alle kreditorer. Denne regel giver ikke altid det store incitament for en kreditor til at føre sagen på boets vegne. Det har gennem længere tid været et spørgsmål, om et konkursbo, som ikke har midler til at føre en omstødelsessag, i stedet kan få en kreditor til at finansiere sagen mod at få del i provenuet, hvis sagen vindes. Højesteret har i en afgørelse, som er offentliggjort i Ugeskrift for Retsvæsen 2017.1815, taget stilling i en sådan sag.


Den konkrete sag


Et konkursbo ønskede i afgørelsen at gennemføre en omstødelsessag, men havde ikke tilstrækkelige midler hertil. En kreditor var villig til at stille sikkerhed for omkostningerne ved omstødelsessagen mod et vederlag for sikkerhedsstillelsen på 50 % af det provenu, som boet ville opnå ved retssagen.

Kurator orienterede alle kreditorerne om situationen og om det tilbud om sikkerhedsstillelse, der var blevet fremsat, herunder prisen for denne sikkerhedsstillelse. Kurator afsøgte endvidere mulighederne for at opnå et bedre tilbud. Ingen af kreditorerne fremsatte et bedre tilbud eller protesterede imod kurators indstilling om at udnytte det fremsatte tilbud.

Sagen blev ført, og konkursboet stod til at vinde omstødelsessagen, men spørgsmålet var, om den valgte finansiering af sagen kunne tillades. Højesteret fandt imidlertid, at der ikke var grundlag for at tilsidesætte aftalen mellem konkursboet og den finansierende kreditor under disse omstændigheder.

Afgørelsen indebærer, at en enkelt kreditor således kan modtage et større provenu fra en omstødelsessag ved at stille sikkerhed for omkostningerne ved sagen. Herved modtager denne kreditor højere dækning end de øvrige kreditorer, men til gengæld løber den pågældende kreditor også en højere risiko. Modellen kræver dog, at kurator har hørt samtlige kreditorer, således at alle kreditorer kan byde ind på at stille sikkerhed for omkostningerne ved sagen. Afgørelsen kan betyde, at nogle af de omstødelsessager, som hidtil ikke blev ført på grund af manglende økonomisk incitament hos kreditorerne, måske i højere grad vil blive ført i fremtiden.


Kompetent advokatbistand


Vi har mange års erfaring med håndtering og førelse af omstødelsessager. Vi rådgiver blandt andet kreditorer og øvrige parter i omstødelses- og erstatningssager anlagt af et konkursbo med henblik på at få omstødt dispositioner foretaget inden konkursen. Har du behov for hjælp til en konkret sag, er vi altid tilgængelige for en uforpligtende drøftelse.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvilke regler gælder for omstødelse overfor nærtstående?
Hvilke regler gælder for omstødelse overfor nærtstående?
29/08/2023
Insolvens og rekonstruktion
Inkassering af tilgodehavender - et nødvendigt skridt for at få skattefradrag?
Inkassering af tilgodehavender - et nødvendigt skridt for at få skattefradrag?
31/08/2023
Skatte- og afgiftsret, Insolvens og rekonstruktion
Ny landsretsdom om omstødelse af transport i entreprisesum kort før konkurs
Ny landsretsdom om omstødelse af transport i entreprisesum kort før konkurs
12/09/2023
Insolvens og rekonstruktion
Udbetaling af andelshaveres indeståender i et andelsselskab ved konkurs eller rekonstruktion
Udbetaling af andelshaveres indeståender i et andelsselskab ved konkurs eller rekonstruktion
20/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Fast ejendom og entreprise
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
23/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Finansiering og bankret
Lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere vedtaget
Lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere vedtaget
18/12/2023
Finansiering og bankret, Insolvens og rekonstruktion
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted