Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Krænkelse af emballagedesign medførte forbud og påbud om tilbagekaldelse af produkter

TVC Advokatfirma
15/08/2017
Krænkelse af emballagedesign medførte forbud og påbud om tilbagekaldelse af produkter

Det kan ofte være svært at vurdere, hvor grænsen går for, hvornår et produktdesign eller et varemærke krænker en anden parts rettigheder. En ny afgørelse fra Sø- og Handelsretten viser imidlertid, at konsekvenserne kan være store.Sø- og Handelsretten afsagde for nylig kendelse om, at Nowocoat Industrial A/S emballagedesigns til produktet Coolingpaint var en så nærgående og tilstræbt efterligning af Dyrup A/S’ emballagedesign til deres Gori træbeskyttelsesprodukter, at betingelserne var opfyldt for, at Dyrup A/S kunne få nedlagt både forbud og påbud.

Nowocoat A/S har således fået forbud mod at markedsføre emballagedesignet og er samtidig blevet pålagt at tilbagekalde de produkter, der allerede var sendt i handlen. Læs kendelsen her.


Sagen i korte træk


Dyrup A/S blev grundlagt i 1928 og har siden 2012 været en del af den amerikanske koncern PPG Industries, der er en af verdens største virksomheder inden for maling, coating og specialprodukter. Dyrup er indehaver af det registrerede varemærke ”Gori”.

Nowocoat Industrial A/S er et danskejet selskab, der producerer bl.a. træbeskyttelse og coating fra en fabrik i Kolding. Nowocoat har bl.a. udviklet produktserien Coolingpaint.

Nowocoat rettede i 2016 henvendelse til Dyrup med forslag om, at Dyrup skulle sælge og markedsføre Nowocoats Coolingpaint-produkter under Dyrups kendte varemærke Gori. I den forbindelse fremsendte Nowocoat forslag til, hvordan Gori-emballagen kunne se ud, hvis den indeholdte Coolingpaint-produkter.

Der blev ikke etableret et samarbejde. I stedet valgte Nowocoat selv at markedsføre Coolingpaint-produkterne i en emballage, som Dyrup anså for at have for stor lighed med deres Gori-emballagedesign.

Retten lagde indledningsvist til grund, at Dyrups karakteristiske emballagedesign på deres Gori produkter, som følge af en omfattende og konsekvent indarbejdelse gennem et lille årti, havde opnået en kommerciel adskillelsesevne, der nød beskyttelse efter markedsføringslovens regler.

Rettens flertal vurderede samtidig, at Coolingpaint-emballagen, efter en helhedsbedømmelse, i al væsentlighed, indeholder de samme grundlæggende designelementer og har samme opbygning som designet på Gori-emballagen, at der var tale om en meget nærgående efterligning med tilstræbt lighed, og at emballagen derfor udgjorde uretmæssig snyltning af Dyrups emballage til Gori-produkterne.

Nowocoat har som følge heraf fået forbud mod at sælge og markedsføre deres produkter fremadrettet i den pågældende emballage. Selskabet  er samtidig blevet pålagt at tilbagekalde alle varer i det pågældende design, som de har leveret til deres distributionskanaler.


TVC bemærker


Afgørelsen viser, at det ofte kan være svært at vurdere, hvor grænsen går for, hvornår et produktdesign eller varemærke krænker en anden parts rettigheder. Konsekvenserne kan imidlertid være store.

Mener du, at dit design eller varemærke er krænket, eller er du bange for selv at komme til at krænke en andens design eller varemærke, da står vores eksperter klar til at rådgive dig om dine handlemuligheder. Du er altid velkommen til at kontakte nedenstående for en indledende uforpligtende drøftelse.

Læs kendelsen her.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Historisk afgørelse: Første sag i EU om ophavsret til AI-genererede billeder
Historisk afgørelse: Første sag i EU om ophavsret til AI-genererede billeder
30/04/2024
Immaterialret, EU-ret
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Første dom i EU om ophavsretlig beskyttelse af kunstig intelligens
Første dom i EU om ophavsretlig beskyttelse af kunstig intelligens
15/05/2024
Immaterialret
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
Havfruedommen bliver til lov
Havfruedommen bliver til lov
13/06/2024
Immaterialret
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
13/06/2024
Immaterialret, Konfliktløsning, Retssager og voldgift
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted