I en TV-udsendelse tidligere på året blev der sat spørgsmålstegn ved SKATs mangeårige (og ganske fornuftige) praksis om, at konkursboer, der ikke drev virksomhed, ikke skulle lade sig momsregistrere.
Fritagelsen for momsregistrering gjaldt i de tilfælde, hvor konkursbehandlingen begrænsede sig til at opgøre boets formue ved salg af konkursboets aktiver og foretage en fordeling af denne mellem kreditorerne i henhold til konkursordenen. I forbindelse med konkursboets afslutning skulle kurator så udarbejde et momsregnskab, hvori boets endelige momstilsvar blev opgjort. Dvs. momsen blev afregnet også i de fritagne konkursboer, blot først ved konkursboets afslutning.
Den 8.7.2015 valgte SKAT at ændre sin praksis, således at også konkursboer, der udelukkende afvikler virksomheden, skal lade sig momsregistrere, hvis bobehandlingen indebærer, at boet sælger f.eks. varelagre eller driftsmidler, hvoraf der skal betales moms. Ændringen har den betydning, at momsen nu skal afregnes løbende i stedet for ved konkursboets afslutning. Dvs. alene et spørgsmål om, hvornår og ikke hvor meget.
Praksisændringen har virkning fra 8.7.2015, dog således at for konkursboer, som er etableret før denne dato, træder ændringen i kraft den 1.10.2015.
I en ny meddelelse offentliggjort den 19.8.2015 præciserede SKAT, at afregningen af moms, som konkursboerne har opkrævet ved salg af driftsmidler
før praksisændringen, kan afvente tidspunktet for afslutningen af boet. Dette for at undgå, at praksisændringen får tilbagevirkende kraft.
Praksisændringen får formentlig ikke stort anden effekt, end at det bliver mere besværligt for kurator og dermed dyrere for kreditorerne at få behandlet et konkursbo.
Du kan se hele DR-udsendelsen på DR's hjemmeside
her
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →