Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Kommune kunne ikke stille wi-fi til rådighed i gågader

Horten
11/02/2019
401
Kommune kunne ikke stille wi-fi til rådighed i gågader
Horten logoAnkestyrelsen har i en ny udtalelse slået fast, at hverken teleloven eller kommunalfuldmagten gav Silkeborg Kommune hjemmel til at stille trådløst internet (wi-fi) til rådighed i kommunens gågader.

Sagen handlede om, hvorvidt Silkeborg Kommune lovligt kunne stille gratis wi-fi til rådighed for offentligheden i gågaderne i kommunens bymidte.

Hvis en kommune vil stille wi-fi til rådighed for offentligheden, skal det have hjemmel i den skrevne lovgivning eller i kommunalfuldmagtsreglerne. Telelovens § 60 b og § 60 c giver kommuner en vis adgang til at give offentligheden adgang til wi-fi. Efter § 60 b kan der stilles 1 times gratis wi-fi til rådighed for turister ved kommunens turistdestinationer. Kommunal etablering af wi-fi hotspots herudover kræver støtte fra EU, jf. telelovens § 60 c. Silkeborg Kommune opfyldte ikke betingelserne for etablering af wi-fi med hjemmel i teleloven, bl.a. fordi der var tale om dækning i et sammenhængende byområde uden støtte fra EU.

Telelovens § 60 c trådte i kraft 1. januar 2018 og giver kommuner mulighed for at etablere wi-fi hotspots, hvis der kan opnås støtte fra EU, men også i situationer, hvor kommunen har ansøgt men ikke fået støttemidler fra EU.


Er etablering af wi-fi en kommunal opgave?


Det er som udgangspunkt ikke en kommunal opgave at stille internet, herunder wi-fi, til rådighed for borgerne i kommunen eller offentligheden i øvrigt.

Ankestyrelsen lagde i deres udtalelse vægt på, at udbydelse og oprettelse af gratis wi-fi sker på et konkurrencebaseret marked, hvor private aktører ikke skal pålægges kommunal konkurrence, uden det har støtte i lovgivningen. En kommune vil derfor i medfør af kommunalfuldmagten kun lovligt kunne etablere gratis wi-fi eksempelvis til kommunens eget brug, eller hvis der er tale om overkapacitet.

Silkeborg Kommune ønskede at etablere wi-fi med et bredt dækningsområde til en stor del af gågaderne i Silkeborg by, hvor der ville blive givet adgang til internettet til både besøgende og fastboende. Ankestyrelsen lagde vægt på, at der findes andre muligheder for at opnå adgang ti internettet, som det kommunale engagement ville være i direkte konkurrence med, hvorfor kommunen ikke lovligt kunne varetage opgaven.

Ankestyrelsen nåede derfor frem til, at kommunen hverken med hjemmel i den skrevne lovgivning eller kommunalfuldmagten kunne stille gratis wi-fi til rådighed for offentligheden i gågaderne i Silkeborg.


Kommunen kunne lovligt indkøbe bevægelsesdata om besøgende i byens gågade


Ankestyrelsen tog også stilling til kommunens indkøb af data om bevægelsesmønstret blandt de besøgende i Silkeborgs gågader fra den leverandør, som havde etableret wi-fi-dækningen. Kommunens indkøb af bevægelsesdata skete med henblik på udvikling af erhvervslivet i kommunen. Indkøbet var derfor omfattet af de aktiviteter, som kommuner kan varetage med hjemmel erhvervsfremmelovens §§ 12 og 13.

 

 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Det offentliges mulighed for at forudbetale leverandører er blevet forlænget
Det offentliges mulighed for at forudbetale leverandører er blevet forlænget
19/11/2020
Udbud, Offentlig ret
Aflivning af mink: Panthavers retsstilling ved ekspropriation
Aflivning af mink: Panthavers retsstilling ved ekspropriation
16/11/2020
Øvrige, Insolvens og rekonstruktion, Offentlig ret, Finansiering og bankret
Krav til whistleblowerordninger på statens område
Krav til whistleblowerordninger på statens område
10/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret, Offentlig ret
Et sponsorat til en badminton­klub anset for bestikkelse
Et sponsorat til en badminton­klub anset for bestikkelse
25/08/2020
Compliance, Strafferet, Offentlig ret
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
25/08/2020
Forsikring og erstatning, Offentlig ret
Ny lokalplan – hvad nu?
Ny lokalplan – hvad nu?
06/07/2020
Offentlig ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted