Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Kan sælger beskytte sig mod mangelsindsigelser fra køber i hestehandler?

TVC Advokatfirma
04/01/2023
Kan sælger beskytte sig mod mangelsindsigelser fra køber i hestehandler?
TVC Advokatfirma logo
Købelovens regler gælder ved alle køb – med undtagelse af køb af fast ejendom. Købeloven finder derfor ligeledes anvendelse ved køb og salg af heste. En sælger i hestehandler må derfor undertiden tilbagebetale beløb samt i nogle tilfælde også erstatningsbeløb, når køber hæver købet, grundet en væsentlig mangel ved varen. Derfor er det relevant om sælger kan foretage sig noget for at beskytte sig mod køberens eventuelle påberåbelse af mangler ved det solgte.

Købeloven indeholder en generel mangelsdefinition, hvor en salgsgenstand er mangelfuld, hvis den ikke svarer til, hvad der er aftalt, eller til det, køberen med rette kunne forvente.


Set fra sælgers synspunkt kan manglen fremstå som et udslag af købers fejl, men ofte kan dette ikke bevises, hvorfor køber i mange tilfælde opnår beføjelsen til at hæve. Et problem i relation hertil, særligt ved hestehandler, er hvis brugeren er inkompetent i forhold til hestens egenskaber og kunnen. F.eks. vil en urutineret rytter ikke kunne ride en professionel trænet hest i samme omfang som en rutineret rytter. Hestens ydeevne vil derfor fremstå forskelligt alt afhængig af rytterens kompetencer.  


Problemet kan også illustreres ved et andet eksempel. Forestil dig en sportsvogn, som ifølge aftalen kan gå fra 0-100 km/t. på 5 sekunder. Sportsvognen har manuel gearkasse, og fører skal derfor være erfaren sportsvognskører. Køberen er ikke dygtig til at køre med manuel gearkasse, og det tager derfor 15 sekunder at komme fra 0-100 km/t. I det nævnte eksempel, vil køberen kunne opfatte den manglende acceleration som en væsentlig hævebegrundende mangel.


Betjeningsfejl førte til hævebegrundede mangel

Mangelsproblemet kan også illustreres ved en dom afsagt af Retten i Horsens. Sagen omhandlede køb af en springhest, med en købesum på 550.000 EUR. Efter købet blev hesten omskoet, hvilket førte til, at hesten blev halt. Køberen påberåbte sig dette som en mangel, og nedlagde påstand om tilbagebetaling af købesummen.


Retten i Horsens tog køberens påstand til følge, og køberen havde herefter krav på tilbagebetaling af hele købesummen. Køberen havde ydermere krav på erstatning for afholdte udgifter til transport, opstaldning, beslagsmed, dækken, dyrlæge og medicin. Dommen viser, hvor byrdefuldt det kan blive for en sælger i en handel, hvor køberen retmæssigt hæver.  


Havde skoene været beskrevet i købsaftalen, havde det været lettere at komme igennem med, at der var tale om en betjeningsfejl på købers side – og dermed ikke en hævebegrundende mangel.


Disse situationer kan altså undgås ved at opstille kontraktssituationen korrekt. Sælger kan således blive ansvarsfri ved at sikre sig, at købskontrakten indeholder alle væsentlige punkter, og derved introducerer køberen til at undersøge salgsgenstanden. Der er dog udfordringer ved løsningsmodellen, idet f.eks. koncipistreglen medfører, at aftalen fortolkes til skade for den part, som har udarbejdet den. Det er derfor afgørende at kontrakten udformes korrekt


Har du brug for hjælp?

Advokaterne hos TVC Advokatfirma har omfattede erfaring med udarbejdelse af købskontrakter, og står altid til rådighed for en uforpligtende samtale om din konkrete situation. Vi har erfaring med at rådgive om indholdet af købskontrakter såvel som med ret- og voldgiftssager.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted