Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Interessant afgørelse fra Landsskatteretten omhandlende indtræden af fuld skattepligt for fysiske personer

TVC Advokatfirma
25/03/2019
Interessant afgørelse fra Landsskatteretten omhandlende indtræden af fuld skattepligt for fysiske personer
TVC Advokatfirma logo

Spørgsmålet om hvorvidt en given person er fuld skattepligtig til Danmark giver løbende anledning til skattesager. Dette gælder både i forhold til hvorvidt skattepligt er indtrådt eller ophørt.Særligt SKAT – nu Skattestyrelsen – anlægger meget ofte en særdeles hård bedømmelse i sagerne omhandlende til- og fraflytningsbeskatning, hvor skatteyder tillige ofte risikerer en efterfølgende straffesag.

I sager der omhandler indtræden af skattepligt, er det ikke sjældent at det faktum, at vedkommende gennem flere år har haft en helårsbolig til rådighed, får Skattestyrelsen til at fastslå, at der er indtrådt fuld skattepligt til Danmark. Dette særligt i tilfælde hvor skatteyder ikke kan godtgøre, hvor han ellers bor/er skattepligtig.

Landsskatteretten har en i nyere afgørelse med j.nr. 14-0021058 fastslået, at der ikke var indtrådt fuld skattepligt til Danmark, selvom vedkommende havde haft helårsbolig i Danmark siden 1. februar 1996, ikke havde dokumenteret eller sandsynliggjort, at han er bosiddende i eller skattepligtig til et andet land end Danmark, samt at vedkommende havde indgivet selvangivelse som fuld skattepligtig til Danmark.

Landsskatteretten anførte følgende:

”Det kan efter praksis ikke tillægges betydning, om en person har dokumenteret eller sandsynliggjort, at han er bosiddende i eller skattepligtig til et andet land end Danmark. Klageren blev pr. 4. april 1995 ansat i [virksomhed1] Limited, Cayman Islands som “offshore installation manager”. Det er oplyst, at arbejdet er udført i Holland. Det er ubestridt, at klageren i perioden 2002-2010 ikke har opholdt sig i Danmark i mere end 180 dage inden for en 12-måneders periode. Henset til, at klageren efter det oplyste skulle arbejde minimum 182/183 dage pr. år, samt at rejsedage og dage, hvor vejret forhindrer arbejdet, ikke tæller med, anses det endvidere for usandsynligt, at klageren har kunnet opholde sig i Danmark i mere end 180 dage indenfor en 12-måneders periode siden ansættelsen i 1995. Der er derfor ikke indtrådt fuld skattepligt for klageren i de omhandlede indkomstår. Landsskatteretten bemærker, at klagerens selvangivelse som fuldt skattepligtig ikke i sig selv medfører fuld skattepligt, når betingelserne herfor ikke er opfyldt. Klagerens udenlandske indkomst for hvert af indkomstårene 2002-2010 nedsættes herefter til 0 kr.”

Ud fra en teoretisk betragtning er afgørelsen for så vidt ikke interessant, da den blot fastslår, hvordan reglerne skal og bør fortolkes. Det interessante findes derimod i forhold til den foreliggende meget restriktive praksis på området, hvorfor det er positivt med en afgørelse, der fastholder, at det ikke i sig selv fører til fuld skattepligt, at vedkommende havde haft helårsbolig i Danmark siden 1. februar 1996, at vedkommende ikke havde dokumenteret eller sandsynliggjort, at han er bosiddende i eller skattepligtig til et andet land end Danmark samt at vedkommende havde indgivet selvangivelse som fuld skattepligtig til Danmark.

Skattestyrelsen bør i sin fremtidige praksis tage afgørelsen til efterretning, så Skattestyrelsen fremadrettet lemper den foreliggende meget restriktive praksis, så denne bringes i overensstemmelse med en korrekt forståelse af reglerne på området.

Har du behov for rådgivning

Såfremt du måtte blive involveret i en skattesag eller har behov for rådgivning om til- og fraflytning og ønsker en nærmere uforpligtende vurdering, er du altid meget velkommen til at kontakte advokat Torben Bagge, der er leder af skatteafdelingen i TVC Advokatfirma.

 


Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted