Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Hvornår kan man udskifte kurator?

Horten
05/11/2019
1.188
Hvornår kan man udskifte kurator?
Horten logoSø- og Handelsretten traf 13. september 2019 afgørelse i en sag om, hvorvidt simple, usikrede kreditorer i et konkursbo kunne tillægges stemmeret i et kuratorvalg, hvor der var betydelig usikkerhed forbundet med størrelsen af konkursboets aktiver. To kreditorer med usikrede krav ønskede den udpegede kurator afsat. Det afviste Sø- og Handelsretten, da der ikke var udsigt til dividende til konkursboets simple kreditorer.


Konkurslovens § 113, stk. 1 foreskriver, at: "Kurator kan vælges af fordringshaverne på stiftesamling, hvis mindst en tredjedel af de kendte stemmeberettigede fordringshavere er repræsenteret og over halvdelen af de afgivne stemmer falder på samme person (…)".

Dog er det kun de kreditorer, der har udsigt til dividende i boet, der har stemmeret til kuratorvalg. I den konkrete sag førte usikkerheden omkring konkursmassens størrelse til, at det ikke kunne fastslås med sikkerhed, hvorvidt boets simple kreditorer ville få nogen dækning overhovedet.

Usikkerheden omhandlede værdiansættelsen af konkursboets ejendom og to mulige tilgodehavender, herunder et muligt provenu fra en earn-out-aftale. I kurators redegørelse for de omdiskuterede aktivers værdier var samtlige aktiver medtaget til erindringsværdi på 1 krone pr. aktiv.

Grundet pant i ejendommen, var det usikkert, hvorvidt den repræsenterede nogen værdi for de simple kreditorer. Det ene af konkursboets eventuelle tilgodehavender var bestridt af en modpart med tvivlsom betalingsevne, og boet manglede midler til at forfølge kravet.

Konkursboets andet eventuelle tilgodehavende beroede på en "earn-out"-aftale, hvis provenu var tiltransporteret tredjemand forud for konkursen. Den tidligere ledelse i det konkursramte selskab havde opgjort værdien af tilgodehavendet til 761 mio. kr., men kurator var ikke i stand til at vurdere, hvorvidt konkursboet med rette kunne gøre krav på udbetalingen, og hvad størrelsen af en eventuel udbetaling måtte være.


Sø- og Handelsretten: ingen udsigt til dividende betyder ingen stemmeret


Sø- og Handelsretten skønnede ikke, at der var udsigt til dividende til konkursboets simple kreditorer. De betydelige usikkerheder omkring konkursmassens størrelse førte dermed til, at der ikke kunne ikke afholdes kuratorvalg, da de simple, usikrede kreditorer ikke havde nogen stemmeret.

Afgørelsen viser, at den kurator, der er udpeget af skifteretten (i tilfælde, hvor der ikke foreligger inhabilitet) ikke kan afsættes, medmindre der er udsigt til en dividende i konkursboet, og et flertal af de dividendetagende kreditorer, opgjort efter fordringernes beløb, stemmer for en anden kurator på skiftesamlingen.
 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Aflivning af mink: Panthavers retsstilling ved ekspropriation
Aflivning af mink: Panthavers retsstilling ved ekspropriation
16/11/2020
Øvrige, Insolvens og rekonstruktion, Offentlig ret, Finansiering og bankret
Ændringer i konkurslovens regler om rekonstruktion på vej
Ændringer i konkurslovens regler om rekonstruktion på vej
27/10/2020
Insolvens og rekonstruktion
Forslag fra Konkursrådet om ændring af reglerne om rekonstruktion
Forslag fra Konkursrådet om ændring af reglerne om rekonstruktion
07/10/2020
Insolvens og rekonstruktion
Nyt om konkursboets indtræden i lejeaftaler
Nyt om konkursboets indtræden i lejeaftaler
05/10/2020
Insolvens og rekonstruktion
Konkursrådet foreslår ændringer af regler om rekonstruktion
Konkursrådet foreslår ændringer af regler om rekonstruktion
15/07/2020
Insolvens og rekonstruktion
Undgå konkurskarantæne
Undgå konkurskarantæne
08/07/2020
Insolvens og rekonstruktion
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted