Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hvordan står sportsklubber i forhold til deres sponsorer, når coronavirussen tvinger dem til at stoppe billetsalget?

TVC Advokatfirma
16/03/2020
Hvordan står sportsklubber i forhold til deres sponsorer, når coronavirussen tvinger dem til at stoppe billetsalget?
TVC Advokatfirma logo
I takt med, at coronavirussen har ramt os, har det haft konsekvenser for samfundet. Virussen er bl.a. skyld i, at mange indgåede kontrakter i denne periode bliver brudt, og den ene eller anden part lider tab.

Et eksempel herpå er, når sportsklubber pludselig må afholde kampe uden tilskuere. Det ses allerede nu, at sportsklubber påbydes at afholde begivenheder uden et live publikum, hvorfor sponsorerne med rette kan hævde, at de ikke får det forventede udbytte af deres sponsorat i form af omtale af deres virksomhed eller visning af virksomhedens logo eller navn.

Problemstillingen rejser bl.a. spørgsmålet om, hvorvidt sportsklubberne i sådanne tilfælde kan påberåbe sig force majeure og hermed ansvarsfrihed, og om sponsorerne kan kræve penge tilbage eller eventuelt frigøre sig af sponsoratet før tid.


Force majeure i dansk ret


Det følger af de danske køberetlige regler, at det er muligt at opnå ansvarsfrihed for sine misligholdte aftaler, hvis de omstændigheder, der er grundlaget for misligholdelsen ikke burde have været taget i betragtning ved aftalens indgåelse. I Danmark er tærsklen for force majeure dog meget høj, og begivenheder som epidemier, vil typisk ikke være omfattet.


Coronavirussen anses for en pandemi


Den 30. januar 2020 erklærede WHO coronavirussen for en international sundhedskrise, og siden da har Sundhedsstyrelsen i Danmark fremlagt anbefalinger om at undgå større forsamlinger mm. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ikke flere end 1.000 personer opholder sig samlet, hvorfor mange arrangører ser sig nødsaget til at aflyse eller lade større begivenheder finde sted uden publikum. Senest har WHO den 11. marts 2020 erklæret, at der er tale om en pandemi og dermed skærpet kriseniveauet væsentligt.


Betydningen for sportsklubber


For sportsklubberne betyder dette, at der nu er væsentlig bedre muligheder for med rette at påberåbe sig force majeure, i de tilfælde, hvor sponsoraftalerne misligholdes grundet coronavirussen. Hvis sportsklubberne skal være helt sikre på, at sponsoraftalerne ikke misligholdes som følge af coronavirussen, er det dog af afgørende betydning, at denne specielle situation fremgår af aftalerne, som en ansvarsfrigørende begrundelse.


TVC Advokatfirma anbefaler


TVC Advokatfirma anbefaler sportsklubberne, at de i forbindelse med fremtidige kontrakter er særligt opmærksomme på at få indsat klausuler i deres kontrakter, der tager højde for situationer, som den vi i øjeblikket oplever. Dette for at de ikke risikerer at blive mødt af krav om forholdsmæssig reduktion, eller tvinges til at slippe deres sponsorer før aftaleperioden udløber, og dermed tvinges til at tilbagebetale en eventuel forudbetaling.

Har du spørgsmål til force majeure og kontraktretlige forpligtelser i forbindelse med en konkret case, er du altid velkommen til at kontakte en af TVC Advokatfirmas specialister på området. Vi sidder altid klar til en uforpligtende drøftelse af din konkrete case.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted