Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hvad sker der med dine IP-rettigheder efter Brexit?

Focus Advokater
18/01/2021
Hvad sker der med dine IP-rettigheder efter Brexit?
Focus Advokater logo
Den 24. december 2020 blev EU og den britiske regering enige om en samlet aftale om det fremtidige samarbejde mellem de to parter. Men hvad betyder aftalen for dine IP-rettigheder?

Storbritannien trådte ud af EU den 1. januar 2021, og landet har i den forbindelse vedtaget et sæt nationale regler, der har til formål at sikre beskyttelsen af dine nuværende EU IP-rettigheder. Ud fra disse nationale regler, gælder følgende:


Registrerede EU-varemærker og -designs

Efter BREXIT er samtlige EU-designs og EU-varemærker, registreret inden 1. januar 2021, blevet klonet til en national registrering i Storbritannien. Den klonede britiske registrering har fået et nyt ansøgningsnummer men har samme prioritets- og fornyelsesdatoer, som den oprindelige EU-registrering. Overførslen til national registrering sker uden rettighedsmæssige eller økonomiske konsekvenser for rettighedshaverne.


Verserende EU-varemærker- og designansøgninger

EU-varemærke- og EU-designansøgninger, som verserer pr. 1. januar 2021, vil ikke automatisk opnå beskyttelse i Storbritannien. En beskyttelse i Storbritannien kræver, at der indleveres en særskilt ansøgning i Storbritannien. Hvis en sådan ansøgning indgives, og ansøgningsgebyret betales inden 9 måneder efter BREXIT, vil registreringen blive oprettet i det britiske rettighedsregister med samme prioritetsdato som din oprindelige EU-ansøgning.


Vær derfor opmærksom på at supplere din EU-ansøgning med en national ansøgning til Storbritannien, hvis du fortsat ønsker beskyttelse i Storbritannien.


Patent og ophavsret

Patenter vil umiddelbart ikke påvirkes af BREXIT. Patenter i Storbritannien er udstedt af enten den britiske patentmyndighed eller den europæiske patentmyndighed (EPO), og ingen af disse myndigheder er en del af EU.


Ligeledes vil BREXIT heller ikke påvirke reglerne om ophavsrettigheder, da Storbritannien fortsat vil være bundet af det bagvedliggende regelsæt fra Bernerkonventionen, som ikke er en del af EU. Værker vil derfor kunne opnå ophavsretlig beskyttelse i Storbritannien på samme vis som forud for BREXIT. Der kan dog forekomme visse forskelle i implementeringen af ophavsretsregler, da Storbritannien ikke vil være bundet af fremtidige EU-ændringer på ophavsretsområdet.


Særligt om parallelimport

Inden BREXIT kunne rettighedshaver som udgangspunkt ikke forbyde, at der skete parallelimport af produkter, som blev markedsført inden for EU, jf. reglerne om EØS-konsumption.


Den nye handelsaftale mellem EU og Storbritannien tager ikke stilling til konsumptionsprincippet. Storbritannien fortsætter dog foreløbigt med at følge reglerne om EØS-konsumption, men har også meddelt, at dette vil blive genovervejet i løbet af 2021. Vi forventer derfor, at der kommer en opdatering på dette område.


Træk på vores ekspertise

Hos Focus Advokater følger vi løbende udviklingen af BREXIT, og vi er parate til at rådgive din virksomhed i alle relevante forhold. For yderligere information eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores IPR-afdeling.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Data Act - Dataadgang versus IP-rettigheder
Data Act - Dataadgang versus IP-rettigheder
23/11/2023
Immaterialret, Persondata
Nu bliver det nemmere at overholde GDPR-lovgivningen
Nu bliver det nemmere at overholde GDPR-lovgivningen
05/12/2023
Immaterialret
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
18/12/2023
Immaterialret, IT- og telekommunikation
Beskyt dine aktiver: Sådan sikrer SMV'er tilskud til varemærke- og designbeskyttelse
Beskyt dine aktiver: Sådan sikrer SMV'er tilskud til varemærke- og designbeskyttelse
12/02/2024
Immaterialret
EU's AI-lov: Et vigtigt skridt for musikindustrien og kampen mod ulovlig brug af musik
EU's AI-lov: Et vigtigt skridt for musikindustrien og kampen mod ulovlig brug af musik
14/02/2024
Immaterialret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted