Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hussælger ansvarlig for mangler ved husets omfangsdræn

Hussælger ansvarlig for mangler ved husets omfangsdræn
Focus Advokater logo
En principiel dom fra 15.12.2014 afsagt af Højesteret har gjort det aktuelt at skærpe aftalen, når man sælger sit hus. Indtil den 15.12.2014 var det usikkert, om man som sælger kunne komme til at betale erstatning eller give afslag i købesummen for skjulte mangler.

Dommen handler om en køber, der konstaterede fugt i husets kælder efter overtagelsen. Spørgsmålet var bl.a. om der var mangler ved ejendommens dræn, der var beliggende under og rundt om huset, og om køber i givet fald var afskåret fra at påberåbe sig manglerne over for sælger efter lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom m.v. (LFFE). Dræn under og rundt om huset var ikke undersøgt i tilstandsrapporten, og der kunne heller ikke stilles krav om, at disse skjulte installationer skulle være undersøgt.

Højesteret fandt det på baggrund af skønsmandens erklæringer bevist, at der var mangler ved husets omfangsdræn, imens det ikke var bevist, at der var mangler ved drænet under huset.

Højesteret fastslog, at omfangsdrænet – der lå i jorden – rundt om huset ikke var en del af selve bygningen. Køber var derfor ikke i medfør af LFFE afskåret fra at påberåbe sig manglen. Sælger, der var i god tro, blev dømt til at betale et forholdsmæssigt afslag i købesummen. Afslaget blev skønsmæssigt fastsat til kr. 150.000,00.

Dommen medfører, at advokater, ejendomsmæglere og andre, der beskæftiger sig med køb og salg af ejendomme, bør overveje, om der i købsaftalen skal indføjes en ansvarsfraskrivelsesklausul således, at sælger i købsaftalen fraskriver sig ansvaret for forhold, der ikke er omfattet af sælgers ansvarsfrihed efter LFFE. En sådan ansvarsfraskrivelsesklausul bør særligt nævne mangler ved skjulte, ikke undersøgte installationer, f.eks. omfangsdræn som et af de forhold som sælger fraskriver sig ansvaret for.

Sagen blev ført af undertegnede ved by- og landsretten og af advokat Michael Clemmensen fra Focus Advokater P/S ved Højesteret.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted