Tidligere på året etablerede Europa-Kommissionen en ny online klageportal (ODR-platformen), der gør det muligt for forbrugere at benytte en såkaldt udenretslig tvistbilæggelsesform til at klage over varer eller tjenesteydelser købt online. Dette medfører, at relevante virksomheder har pligt til at linke til ODR-platformen direkte på deres hjemmeside og hvis relevant også i deres generelle handelsbetingelser.
ODR-PLATFORMEN SOM ET GEBYRFRIT, ONLINE TVISTFORUM
ODR-platformen er tiltænkt at fungere som et gebyrfrit, online tvistforum med henblik på at øge forbrugere og erhvervsdrivendes tillid til det digitale indre marked, herunder at fremme navnlig grænseoverskridende onlinetransaktioner på lige vilkår. Rent praktisk skal platformen fungere ved, at forbrugere og erhvervsdrivende får mulighed for at indgive klager ved at udfylde en elektronisk klageformular. Herefter orienteres den relevante virksomhed og en alternativ tvistbilæggelsesinstans, som f.eks. Forbrugerklagenævnet, behandler og træffer afgørelse i sagen.
Hver medlemsstat er forpligtet til at udpege ODR-kontaktpunkter med mindst to rådgivere, der skal støtte de parter, der er involveret i en klagesag indbragt på ODR-platformen.
NYE ODR-FORPLIGTELSER FOR VIRKSOMHEDER, DER SÆLGER VARER OG TJENESTEYDELSER PÅ NETTET
Alle virksomheder, der sælger varer og tjenesteydelser på nettet, er pålagt en række ODR-forpligtelser. Dette gælder uanset, om virksomheden afgiver tilbud og sælger via en almindelig webshop, på en onlinemarkedsplads eller via e-mail. De skal således:
- Oplyse forbrugerne om, at ODR-platformen eksisterer og er en mulighed ved tvistløsning
- Indsætte et let tilgængeligt hyperlink til ODR-platformen på deres websted eller i deres e-mail, hvis tilbuddet fremsættes i en e-mail
- Oplyse deres e-mail adresse
- Indsætte ovenstående i virksomhedens generelle betingelser for købs- og tjenesteydelsesaftaler online, hvis det er relevant.
Desuden opfordres forbrugerorganisationer og erhvervsorganisationer til også at linke til ODR-platformen.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →