Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hacker-angreb i byggebranchen

Delacour
23/11/2017
Hacker-angreb i byggebranchen

Hacker-angreb kan også ramme byggebranchen. Hvilke regler gælder, hvis en aktør i et byggeri bliver ramt af et hacker-angreb, som hindrer eller forsinker fremdriften?En byggesag er kendetegnet ved, at mange parter agerer sammen om at opføre et byggeri på nærmere aftalte vilkår. Disse vilkår er oftest baseret på AB92/ABT93 og ABR89.

Et hacker-angreb kan ramme alle parter i et byggeri – uanset byggeriets størrelse. Et sådant angreb kan lamme en eller flere parters mulighed for at projektere eller bygge i en periode, og det kan udover at forsinke fremdriften også betyde, at allerede udført arbejde må gøres om.

Forskellige forsinkende omstændigheder kan betyde, at en part kan opnå tidsfristforlængelse, jfr. herved for eksempel AB92 § 24 om entreprenørens ret til tidsfristforlængelse, § 26 om bygherres ret til tidsfristforlængelse, ABR89 pkt. 5.2f om rådgiverens adgang til tidsfristforlængelse og pkt. 5.5.c om bygherres adgang til tidsfristforlængelse.

Kendetegnende ved førnævnte bestemmelser er, at tidsfristforlængelse kan indrømmes ved force majeure, og at der ikke ved udformningen af disse regler er taget stilling til, om force majeure-begrebet indeholder adgang til tidsfristforlængelse i tilfælde af hacker-angreb.


En force majeure-begivenhed?


Spørgsmålet er, om et hacker-angreb kan betragtes som en force majeure-begivenhed, der indebærer en berettiget suspension eller et bortfald af pligten til at opfylde en allerede indgået aftale.

Det må antages, at retsstillingen er overvejende ens for entreprenører, bygherrer og rådgivere. For at der kan blive tale om force majeure, skal to betingelser som udgangspunkt være opfyldt, nemlig at begivenheden (forsinkelsen) skal være opstået uden pågældende parts skyld og som følge af et forhold, som den pågældende ikke har kunnet forudse og med rimelighed afværge.

Efterhånden som hacker-angreb er blevet hverdag for flere virksomheder, og muligheden for at træffe foranstaltninger til hindring af angreber tilstede, er det tvivlsomt, om begge ovennævnte betingelser vil være opfyldt i tilfælde af, at en part bliver ramt og forsinket af et hacker-angreb.

Konsekvensen af, at et hacker-angreb ikke kan betragtes som force majeure er, at der ikke indrømmes tidsfristforlængelse p.g.a. det nedbrud angrebet afstedkommer, og risikoen for at misligholde og ifalde ansvar ligger derfor lige for, for den entreprenør, rådgiver eller bygherre, der rammes af et hacker-angreb uden at have forberedt sig tilstrækkeligt.

Et hackerer-angreb kan således forvolde store tab eller være direkte ødelæggende for en virksomhed, og det anbefales derfor, at lægge en betydelig indsats i at forhindre angreb på virksomhedens IT-systemer. Derudover bør forsikring og overvejelser i forbindelse med kontraktindgåelse have høj prioritet.

Advokat og partner Thomas Bindseil-Hansen har udarbejdet en artikel om hacker-angreb og force majeure i bred forstand. Du kan læse artiklen her


Tal med DELACOUR


Thomas Bindseil-Hansen og Lars Gregersen tilbyder at mødes uforpligtende med din virksomhed for at drøfte og afklare juridiske problemstillinger i relation til hacker-angreb og force majeure.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted