Den franske domstol har pålagt Google at betale dagbøder på 1000 euro om dagen, indtil Google har fjernet samtlige links til en blog både via den franske og amerikanske søgemaskine, da bloggen indeholder krænkende indhold om en dansk advokat. Dommen er i overensstemmelse med EU's ekspertudvalgs udtalelse om, at retten til at blive glemt ikke kun gælder domæner registreret i EU-medlemslande, men også andre domæner som ".com"-domænet.
SAGEN KORT FORTALT
En dansk advokat fik sidste år ved de franske domstole medhold i, at Google skulle fjerne de søgeresultater, der linkede til en blog, hvor advokaten blev hængt ud af en person, der havde en tvist med advokatens klient. Google fjernede herefter links fra søgninger via den franske søgemaskine google.fr. Effekten var dog begrænset, da linksne stadig kunne søges via det amerikanske domæne google.com.
GOOGLE DØMT TIL AT BETALE DAGBØDER
Derfor lagde advokaten på ny sag an i Frankrig mod Google, denne gang med et ønske om at "blive glemt" på samtlige Googles domæner. Advokaten fik medhold, og domstolen i Paris pålagde både Google i Frankrig og det amerikanske moderselskab at fjerne links til bloggen fra alle Googles domæner. Derudover skal Google betale dagbøder på 1000 euro om dagen til advokaten, indtil alle links er fjernet.
I OVERENSSTEMMELSE MED EU'S EKSPERTUDVALGS UDTALELSE
Dommen er i overensstemmelse med EU's ekspertudvalg, som den 26. november kom med en udtalelse om disse forhold. Ekspertudvalget blev nedsat på baggrund af en EU-dom tidligere på året og fik til at opgave at fastlægge, hvor langt retten til at blive glemt bør strække sig. Udtalelsen har to vigtige konklusioner:
Retten til at blive glemt gælder ikke kun domæner registreret i EU-medlemslande, men også andre domæner som ".com"-domænet.
Vurderingen af, om en borger har ret til at blive glemt, skal vurderes på baggrund af 13 hovedkriterier, der hver især kan tale enten for eller imod en ret til at blive glemt, eksempelvis:
hvorvidt personen er offentligt kendt
hvorvidt informationen er præcis og up-to-date
hvad formålet med den oprindelige deling af information om den pågældende var.
Udvalgets udtalelse er ikke bindende for hverken EU-domstolen, medlemslandende eller Google. Da særligt Google tidligere har efterspurgt input til, hvordan retten til at blive glemt skulle fortolkes, må det dog forventes, at de vil tillægge udtalelsen stor betydning.
Læs ekspertudvalgets
udtalelse.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →