Den 11. januar 2017 sendte Finanstilsynet et udkast til en ny betalingstjenestelov i høring. I lovforslaget lægges blandt andet op til, at tilladelseskravet til udstedere af betalingsinstrumenter med begrænset anvendelse bortfalder.
Betalingsinstrumenter med begrænset anvendelse er f.eks. benzinkort og andre betalingskort, hvis anvendelse er begrænset til bestemte varer eller tjenester, eller som udelukkende kan anvendes hos et afgrænset netværk af butikker.
I den nuværende danske betalingstjenestelov stilles der krav om en begrænset tilladelse ved udbud af betalingsinstrumenter med begrænset anvendelse. Denne danske særregel pålægger de omfattede virksomheder store ressourcemæssige byrder. I lovudkastet foreslår Finanstilsynet derfor, at betalingsinstrumenter med begrænset anvendelse undtages fra lovens anvendelsesområde, og dermed bortfalder tilladelseskravet.
Virksomheder, der udsteder betalingsinstrumenter med begrænset anvendelse, vil dog stadig være underlagt en række forbrugerbeskyttende regler, som f.eks. oplysningspligt, hæftelse og indløsningsret, samt en underretningspligt i tilfælde af, at den samlede værdi af betalingstransaktionerne gennemført i det foregående år overstiger 1 mio. euro.
Lovforslaget foreslår desuden, at betalingssurrogater også undtages fra lovens anvendelsesområde.
UDBYDERE BLIVER LIGELEDES UNDTAGET HVIDVASKLOVENS REGLER
Som resultat af, at tilladelseskravet bortfalder, vil danske udbydere af betalingsinstrumenter med begrænset anvendelse ligeledes blive undtaget fra hvidvasklovens regler, herunder reglerne om "kend din kunde" (KYC).
Brancheorganisationen Energi- og olieforum skønner, at det årligt koster de enkelte benzinselskaber op til 4-5 mio. kr. årligt i administrative omkostninger at være underlagt hvidvaskloven.
Den nye betalingstjenestelov må derfor forventes at fjerne en væsentlig administrativ og økonomisk byrde fra udbydende virksomheder såsom Q8, Circle K, Easy Park og IKEA.
Lovforslaget gennemfører 2. betalingstjenestedirektiv (PSD2), og størstedelen af lovforslagets bestemmelser forventes at træde i kraft den 1. januar 2018. Horten følger implementeringen af PSD2 tæt og vil løbende opdatere dig på udviklingen.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →