Artikel
Generationsskifte mellem onkel og nevø
Focus Advokater
04/09/2017
I en nylig dom fra Vestre Landsret (SKM.2017.428VLR) har landsretten afgjort, at den aftalte købesum i en overdragelse af en landbrugsejendom fra en onkel til hans nevø med skattemæssig succession kunne tilsidesættes af SKAT.
SKAT havde fundet, at parterne indgik i et generelt interessefællesskab, selvom onklen og nevøen var uden for gaveafgiftskredsen. De to forklarede i øvrigt, at de havde haft hver deres rådgiver, og at onklen ikke ønskede at give nevøen en gave, da onklen havde sine egne børn, som skulle betænkes til den tid.
Landsretten fandt, at den aftalte købesum kunne tilsidesættes, fordi den afveg væsentligt fra værdien af ejendommen. Landsretten lagde herved vægt på skattemyndighedernes vurdering af værdien. Skatteyder havde ikke begæret syn og skøn med henblik på fastsættelse af værdien.
Landsretten knæsatte også det princip, der fremgår af SKATs styresignal, hvorefter der ikke kan gives dobbeltnedslag ved værdiansættelse af et aktiv, der overdrages som hel eller delvis gave med skattemæssig succession. Landsretten begrundede dette med, at kildeskattelovens § 33 C og § 33 D begge har til formål at søge at udligne fremtidige skattetilsvar i situationer, hvor der sker overdragelse med succession, når købesummen berigtiges helt eller delvist ved en gave, og at det således følger af formålet med de to bestemmelser, at de ikke kan anvendes i forbindelse med hinanden, idet en sådan fremgangsmåde ville indebære, at den samme latente kildeskattebyrde blev tillagt betydning to gange.
Det forekommer vidtgående, at SKAT kan tilsidesætte købesummen, når købesummen er aftalt mellem to personer, der som udgangspunkt ikke må formodes at ville give hinanden gaver. Der var ikke noget i sagen, der tydede på, at de to parter havde et særligt nært forhold til hinanden, eller at onklen ønskede at give sin nevø en gave på bekostning af onklens egne børn. Værdiansættelse er som bekendt ikke en eksakt videnskab. At SKAT tilsyneladende kan tilsidesætte en aftale mellem i udgangspunktet uafhængige parter, alene fordi SKAT er uenig i værdiansættelsen, må vække bekymring.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →