Tidligere direktør og eneejer frifundet for konkurskarantæne

Nugældende regler - friplejeboliglovens kapitel 9
Friplejeboliglovens regler om afhændelse af friplejeboliger skelner mellem, om afhændelsen vedrører friplejeboliger opført med eller uden støtte, og om afhændelsen sker til fortsat anvendelse som friplejeboliger (eller almene ældre- og plejeboliger) eller til anden anvendelse end friplejeboliger.
Social- og Boligstyrelsen skal efter friplejeboligloven godkende ethvert salg af friplejeboliger til anden anvendelse end friplejeboliger (eller til almene ældre- eller plejeboliger), uanset om friplejeboligerne er etableret med eller uden offentlig støtte. Friplejeboligloven indeholder herudover ikke nærmere regler om pris og vilkår for salg af ustøttede friplejeboliger. Derimod indeholder friplejeboligloven regler om, hvordan og til hvilken købesum afhændelse af friplejeboliger opført med støtte skal ske. Det følger således af friplejeboliglovens § 74, at friplejeboliger opført med støtte kan afhændes til anden anvendelse end friplejeboliger (eller almene ældreboliger) til en pris svarende til seneste ejendomsvurdering. Hvis prisen overstiger indestående belåning - det vil sige statslån optaget til opførelse eller bygning mv. af friplejeboligerne - skal friplejeboligleverandøren indbetale overskuddet til Landsbyggefonden. Omvendt vil et eventuelt underskud også skulle dækkes af Landsbyggefonden.
Afhændelsen skal desuden - uanset om der er tale om ustøttede eller støttede boliger - godkendes af Social- og Boligstyrelsen med henblik på at sikre, at friplejeboliglovens bestemmelser er anvendt korrekt, herunder at salget af støttede friplejeboliger sker til den rigtige pris.
Hvad indebærer lovændringen?
Fra den 1. juli 2025 ændres friplejeboligloven, så friplejeboliger opført med støtte i videst muligt omfang skal fortsætte med at fungere som friplejeboliger - eller alternativt som almene ældre- og plejeboliger. Efter indførelsen af lovændringen vil der fortsat være krav om, at Social- og Boligstyrelsen skal godkende ethvert salg af friplejeboliger til anden anvendelse end friplejeboliger (eller til almene ældre- eller plejeboliger), uanset om friplejeboligerne er etableret med eller uden offentlig støtte.
Social- og Boligstyrelsen skal dog fremover også påse, at sælger kan dokumentere, at friplejeboligerne ikke kan afstås med henblik på fortsat drift som friplejeboliger (eller almene ældre- eller plejeboliger).
Hvad indebærer dokumentationskravet?
For friplejeboligoperatører og andre, der ønsker at afhænde støttede friplejeboliger til anden anvendelse, bliver det fremover nødvendigt for at opnå Social- og Boligstyrelsens godkendelse af salget, at friplejeboligoperatøren kan dokumentere, at der ikke kan ske afhændelse til fortsat anvendelse. Omfanget af dokumentationskravet vil blive fastsat i bekendtgørelse om drift og afhændelse af friplejeboliger. Bekendtgørelsen har været i høring indtil den 2. april 2025. Det fremgår af høringsversionen af den nye bekendtgørelse, at friplejeboligoperatøren skal dokumentere, at boligerne forgæves er forsøgt afhændet ved henvendelse til kommunen samt friplejeleverandører, almene boligorganisationer og selvejende almene ældreboliginstitutioner, der driver friplejeboliger, almene ældre- eller plejeboliger i kommunen, og at boligerne forgæves er forsøgt afhændet ved annoncering i lokale og landsdækkende medier. Dokumentation for salgsbestræbelserne skal fremlægges i forbindelse med ansøgningen.
De nye regler om afhændelse af friplejeboliger stiller således nye krav til friplejeoperatører, som ønsker at afhænde friplejeboliger til anden anvendelse. Særligt skal man være opmærksom på, at omfanget af dokumentationskravet endnu ikke er kendt, og at der, indtil kravet er nærmere afklaret, vil bestå en vis usikkerhed omkring de nye regler.
Vores rådgivning
Vi følger udviklingen tæt og står til rådighed ved spørgsmål til den nuværende eller kommende lovgivning.
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.