Forslaget til Danmarks første udbudslov indeholder kun få ændringer i forhold til høringsudkastet. Det står klart efter erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen fremsatte lovforslaget i Folketinget den 18. marts 2015.
Der er kun foretaget få materielle ændringer i forhold til det lovudkast, der blev sendt i høring den 5. december 2014. I vores tidligere publikation om den nye udbudslovskitserede vi de væsentligste ændringer i forhold til det nuværende udbudsdirektiv.
Nedenfor har vi foretaget en kort gennemgang af de væsentligste ændringer fra høringsudkastet i forhold til det fremsatte lovforslag.
Ophør af kontrakter
Forpligtelsen til at bringe en kontrakt til ophør, hvis tildelingsbeslutningen annulleres, er bibeholdt i det fremsatte lovforslag. Det er fortsat også muligt for ordregiver at videreføre kontrakten i visse tilfælde.
Som noget nyt forpligtes ordregiver imidlertid til at offentliggøre en beslutning, hvis kontrakten videreføres til trods for, at den ellers skulle bringes til ophør som følge af Klagenævnets annullation af tildelingsbeslutningen. I den forbindelse kan Klagenævnet efter påstand afgive en ikke bindende foreløbig udtalelse om, at der foreligger særlige forhold, der tilsiger, at kontrakten videreføres på trods af den annullerede tildelingsbeslutning.
Mulighed for at afhjælpe formelle mangler
Ifølge forarbejderne til loven får ordregiver mulighed for at afhjælpe formelle mangler, inden der overgås til udbud med forhandling, hvis det skyldes, at der kun er indkommet ukonditionsmæssige tilbud.
Ikrafttræden
Lovforslaget forventes fortsat at træde i kraft den 1. oktober 2015.
Den nye udbudslov vil finde anvendelse på alle udbud, der er iværksat efter denne dato. Dog vil lovens bestemmelser om kontraktændringer finde anvendelse på alle kontrakter, også ”gamle” kontrakter, der er indgået i henhold til de tidligere udbudsregler.
Se det fremsatte lovforslag
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →