Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forslag til ændring af lov om ophavsret

Bird & Bird
12/01/2021
Forslag til ændring af lov om ophavsret
Bird & Bird logo
Den 17. april 2019 blev EU-direktivet om ophavsret og beslægtede rettigheder på det digitale indre marked (DSM-direktivet) og EU-direktivet om regler for udøvelse af ophavsretten og beslægtede rettigheder, der gælder for visse af TV- og radioselskabernes onlinetransmissioner samt retransmissioner af TV- og radioprogrammer (SatCabII-direktivet), vedtaget.

Begge direktiver skal være implementeret i medlemslandene senest den 7. juni 2021.


I Danmark har vi (Kulturministeriet) på grund af den allestedsnærværende COVID-19 besluttet at dele implementeringen af DSM-direktivet op i to; en del omhandlende artikel 15 og artikel 17 er omfattet af et i december 2020 udarbejdet lovforslag, mens de resterende dele af DSM-direktivet vil blive omfattet af et efterfølgende lovforslag.


Det foreliggende lovforslag har således til hovedformål at gennemføre artikel 15 og 17 i DSM-direktivet, hele SatCabII-direktivet i lov om ophavsret samt et forslag om udvidelse af lovens § 35, stk. 5.


Lovforslaget omhandler bl.a.:


  • Indførsel af en ny rettighed for udgivere af pressepublikationer i forhold til informationssamfundstjenesters onlineanvendelse af mediernes indhold.
  • Indførsel af rammer for klarering af rettigheder i forbindelse med onlineanvendelse af pressepublikationer ved en specifik aftalelicens.
  • Udvidelse af retransmissionssystemet til at omfatte selvstændige streamingtjenester.
  • Indførsel af retligt ansvar for onlineindholdsdelingstjenester for det indhold, som deres brugere uploader til platformen.Indførsel af et oprindelseslandsprincip for online-tjenester tilknyttet radio- og fjernsynsforetagender.
  • Indførsel af regler, der gør det nemmere for distributører at indgå aftaler i forbindelse med videredistribution af programmer i lukkede netværk over internettet.
  • Udvidelse af retransmissionssystemet til at omfatte selvstændige streamingtjenester.

I tilknytning hertil foreslås en udvidelse af princippet om ”direct injection” i SatCabII-direktivets artikel 8 til at gælde for hele § 35 – dvs. også ift. selvstændige streamingtjenester.


Hovedformålet hermed er at sikre, at Tech giganter, som måtte udøve distributørvirksomhed i Danmark, fremover vil skulle indgå aftale og afregne vederlag for deres forretning på indholdet på lige fod med andre tv-distributører efter reglerne i Ophavsretslovens § 35, uanset hvordan man teknisk har indrettet sig.


Herved sikres teknologineutralitet og derved level playing field i ophavsretslovens § 35, således at eventuelle skift og/eller forskelle i anvendelse af teknologi ikke indebærer forskellige rettighedshåndteringer og vederlagsafregninger, når der er tale om distributørvirksomhed.


Lovforslaget er i december 2020 sat i høring og forventes efter høringssvar fremsat for Folketinget ultimo marts 2021.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted