Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forslag om ophævelse af højdebegrænsning af vindmøller på land sendt i høring

Bech Bruun
05/04/2019
Forslag om ophævelse af højdebegrænsning af vindmøller på land sendt i høring
Bech Bruun logo
En ændring til bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller er sendt i høring. Formålet er at ophæve højdebegrænsningen for vindmøller på land. Det vil herefter være muligt at opstille vindmøller, som er højere end 150 meter, hvilket er en væsentlig ændring i forhold til den gældende bekendtgørelse, hvor kun forsøgsvindmøller kan have en højde på 150 meter eller derover.

Baggrunden for den nye bekendtgørelse er en bred energiaftale indgået i juni 2018 mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Energiaftalen indeholdt bl.a. et punkt om opførelse af tidssvarende vindmøller i kommunerne, hvilket er nødvendigt, hvis man ønsker at opnå et mål om, at vedvarende energi skal være Danmarks primære energikilde.


Vindmøller på land


Ændringen medfører en ophævelse af det gældende højdekrav på 150 meter for produktionsmøller på land. Fremadrettet vil det være den enkelte kommune, der skal afgøre den tilladte højde af vindmøller på baggrund af en konkret vurdering af det ønskede opstillingssted.

Bekendtgørelsens øvrige bestemmelser forbliver uændret. Det gælder bl.a. afstand til nabobeboelse (fire gange møllens totalhøjde) og planlægning for vindmøller nærmere end 28 gange totalhøjden fra eksisterende eller planlagte vindmøller.


Miljøvurdering


I overensstemmelse med EU-domstolens praksis har selve bekendtgørelsen såvel som ændringen af bekendtgørelse undergået en miljøvurdering.


Bech-Bruuns kommentar


Planlægning for vindmøller på land giver allerede i dag anledning til et utal af indsigelser og efterføl-gende klager vedrørende plangrundlag og miljøvurdering (SMV og VVM), da de omboende til vindmølleprojekter som gruppe sjældent er positivt indstillet. Denne modvilje bliver næppe mindre, når kommunerne får mulighed for at planlægge endnu højere møller.

Muligheden for planlægning for vindmøller på over 150 m, er dog en nødvendig udvikling med henblik på at muliggøre opstilling af tidssvarende vindmøller.

Der ligger dog utvivlsomt en stor opgave for kommunerne i forbindelse med vurderingen af, hvilke områder, der vil kunne rumme møller på over 150 meter.

Høringsfristen for bekendtgørelsen er den 13. maj 2019. Bech-Bruun følger sagen.

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted